Petak, 09 studenoga 2018

Karanac: Novom komunalnom infrastrukturom povećava se i kvaliteta turističke ponude

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Baranjskog vodovoda d.o.o. Mario Kovač potpisali su danas, 9. studenoga 2018. godine, Ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području aglomeracije Kneževi Vinogradi. Vrijednost ugovora je 124.870,00 kuna, namijenjenih za prvu fazu izgradnje sustava odvodnje u Karancu, od čega 80 posto pokrivaju Hrvatske vode. Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, općinski načelnik Vedran Kramarić i drugi uzvanici.

- Ugovor se odnosi na prvu fazu, odnosno funkcionalnu cjelinu čija je vrijednost 7 milijuna kuna. Ukupni projekt sadržava više od 10 kilometara gravitacijskih kolektora, više od 4 kilometara tlačnih cjevovoda i tri crpne stanice. Na taj način omogućit ćemo transportiranje otpadnih voda prema uređaju za pročišćavanje u Kneževim Vinogradima, čime ih u potpunosti zbrinjavamo, a omogućavamo daljnji razvoj infrastrukture i turističkih potencijala ovog područja - rekao je Zoran Đuroković.

Župan Ivan Anušić je istaknuo da Osječko-baranjska županija intenzivno radi i radit će na izgradnji komunalne infrastrukture, osobito projektima vodoopskrbe i odvodnje što se radi u suradnji s Hrvatskim vodama te po čemu je Županija u samom vrhu u Hrvatskoj. - Karanac je etno selo, pa je stoga važno podržati i projekt kojim dobiva sustav odvodnje. Karanac ima snažan turistički potencijal, kao turistička destinacija prepoznatljiv je u Osječko-baranjskoj županiji, Hrvatskoj i dalje, a mora imati i primjerenu komunalnu infrastrukturu da bi kvaliteta turističke ponude mogla biti na najvišoj mogućoj razini - kazao je župan te zahvalio ministru Ćoriću i direktoru Đurokoviću na potpori i sudjelovanju u projektima.

- Karanac se isprofilirao kao najzanimljivija i mnogima najdraža kontinentalna destinacija u Hrvatskoj. Realizacijom ovog projekta čini se korak dalje u poboljšanju infrastrukture, ali i kvalitete turističke ponude, pa Karanac može još više učvrstiti svoju poziciju jedne od perjanica kontinentalnog turizma - naglasio je ministar Ćorić.

Nakon sklapanja Ugovora, upriličen je obilazak radova na završetku reciklažnog dvorišta u Kneževim Vinogradima, prvog takvog dvorišta u Baranji, čiji je investitor Općina Kneževi Vinogradi, a sufinancira se bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda.

Top