Ponedjeljak, 22 listopada 2018

Osijek i Županija zajedno u projektu "Wine tour - eno gastro interpretacijski centar"

Grad Osijek provodi projekt "Wine Tour - eno gastro interpretacijski centar" kroz koji će se urediti prostor te multimedijalno opremiti Regionalna vinoteka u Osijeku u interpretacijski centar. Projekt je vrijedan 667.001,86 kuna, od čega Ministarstvo turizma osigurava 392.200,00 kuna, a - prepoznajući važnost provedbe projekta - Osječko-baranjska županija je s Gradom Osijekom zaključila sporazum po komu ga sufinancira s 137.400,00 kuna.

Regionalnu vinoteku u Tvrđi danas, 22. listopada 2018. godine, obišli su župan Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić sa suradnicima. Gradonačelnik Vrkić je istaknuo da je ovaj projekt nastavak izvrsne suradnje Grada i Županije, u komu Grad daje prostor, a Županija ga uređuje. Rekao je da se sve to radi s ciljem podizanja turizma na višu razinu, a najavio je da će u prosincu početi novi projekt od posebnog značenja za uređenje Tvrđe i turistički nastup Slavonije - uređenje infrastrukture Tvrđe.

- Cilj projekta "Wine tour - eno gastro interpretacijski centar" je da Regionalna vinoteka funkcionira svakodnevno i bude na raspolaganju turistima koji posjete Osijek i Osječko-baranjsku županiju te da kroz kušanja vina mogu upoznati naša vina, vinogorja i eno ponudu, ali i potom posjetiti vinogorja i vinare koji proizvode ta izvrsna vina. O Tvrđi ne treba puno govoriti, ona je sama po sebi prekrasna, što kaže svatko tko u nju dođe. Zato cijeli prostor treba sustavno obnavljati te mu ujedno davati nove sadržaje i višu razinu turističke ponude - kazao je župan Anušić prilikom obilaska radova.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling naglasila je važnost Regionalne vinoteke za održivost projekta Wine Tour, kao i činjenicu da je polazna točka najvećem broju turista i posjetitelja na kojoj im se predstavljaju sva četiri vinogorja i vinari. Podsjetila je da je današnja Regionalna vinoteka rezultat EU projekta – Wine Tour, vrijednog 1.248.519,29 eura, u sklopu kojeg su uz Regionalnu vinoteku u Osijeku uređene i četiri manje vinoteke na sva četiri vinogorja Osječko-baranjske županije, uređeno 17,13 km vinskih cesta te provedene aktivnosti edukacije i promocije turističkih sadržaja na vinogorjima.

Regionalnu vinoteku posjećuju različite skupine turista, od studijskih grupa do posjetitelja i sudionika raznih kulturnih, gospodarskih i športskih manifestacija u Osijeku i okolici. Vinoteka je i mjesto događanja brojnih manifestacija različitog karaktera u dvorištu Kazamata, a koje privlače vrlo velik broj posjetitelja i imaju tendenciju stalnog rasta, što ilustrira dodatni potencijal povećanja broja posjetitelja u budućem eno-gastro interpretacijskom centru.

Top