Petak, 19 listopada 2018

Osječko-baranjska županija poziva poljoprivrednike da iskoriste ponuđene potpore

U proračunu za 2018. godinu Osječko-baranjska županija je za dodjelu 14 različitih potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju osigurala 7.550.000,00 kuna. U ožujku su objavljeni javni pozivi za dodjelu tih potpora, a do sada je za 67 korisnika isplaćeno 1.150.500,00 kuna. Danas (19. listopada 2018. godine) zamjenik župana Petar Lagator potpisao je ugovore s još 57 korisnika u ukupnoj vrijednosti 718.760,00 kuna. Ugovore su potpisali predstavnici 43 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pet obrta, dva trgovačka društva koja se primarno bave poljoprivrednom proizvodnjom, šest jedinica lokalne samouprave i jedna znanstveno obrazovna institucija (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek).

Potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju financiraju se iz namjenskih prihoda od raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, a Županija ih je uvela radi stvaranja pretpostavki za razvoj poljoprivrede i unaprjeđenje ruralnog prostora, poticanje konkurentnosti poljoprivrede i postizanje održivog razvoja ruralnog prostora, kao i drugih ciljeva utvrđenih poljoprivrednom politikom Republike Hrvatske, odnosno Programom mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Osječko-baranjske županije za razdoblje 2016. - 2020. godine.

U 2018. godini, uzimajući i potpore koje će se isplatiti nakon današnjeg potpisivanja ugovora, potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju koristilo je 124 korisnika u ukupnom iznosu od 1.869.260,00 kuna, no javni pozivi su otvoreni i traju do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. prosinca 2018. godine (osim Javnog poziva za dodjelu potpora za manifestacije koji je otvoren do 15. prosinca 2018. godine). Obrasci zahtjeva i obrasci potrebnih izjava mogu se podići u Upravnom odjelu za poljoprivredu i Upravnom odjelu za ruralni razvoj ili na internetskim stranicama Županije www.obz.hr.

Zamjenik župana Petar Lagator i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling stoga su ponovno pozvali poljoprivrednike iz Osječko-baranjske županije da iskoriste ponuđene mogućnosti, a županijski službenici su im na raspolaganju za svaku pomoć u podnošenju zahtjeva.

Inače, ovogodišnje dodjele potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju pokazale su kako na području Osječko-baranjske županije ponovno dolazi do većeg interesa i oživljavanja pojedinih vidova stočarstva. Tako je među današnjim potpisnicima ugovora najviše korisnika potpora za uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica, a slijede potpore za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda.

Top