Print this page
Petak, 14 Siječnja 2022

Festival vina, delicija i ugodnog življenja WineOS 28. i 29. siječnja u Osijeku

U organizaciji Udruge za promicanje enogastroturizma Hrvatske „Dekanter“ 28. i 29 siječnja 2022. godine održat će se WineOS 2022., sajma vina, delicija i ugodnog življenja, već po sedmi put u Osijeku, po drugi put u dvorani Gradski vrt. Manifestacija je po svojoj veličini i značaju najvažniji događaj te vrste na istoku Hrvatske te je postala važna za bolju promociju proizvođača vina i podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti njegovanja i unapređenja kulture stola.

Povodom skorog održavanju WineOS 2022. danas (14. siječnja 2022. godine) na konferenciji za medije govorili su pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Roth, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, direktorica Turističke zajednice OBŽ Ivana Jurić, predsjednik Udruge Graševina Croatica Josip Pavić, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej Kristek, voditelj radionica i član Organizacijskog odbora WineOS-a Željko Garmaz te predsjednik Udruge Dekanter Boris Ocić.

- Očekuje nas više od stotinu izlagača iz Slavonije i Hrvatske, ali i iz okolnih zemalja, s nikada boljim izborom radionica i masterclass-ova te gosti iz inozemstva. Pripremili smo se i za epidemiološke mjere, pa unaprijed upozoravamo sve posjetitelje da je za ulaz na sajam potrebna važeća COVID potvrda. Zahvaljujući odličnoj suradnji s udrugom Graševina Croatica u prvi plan stavljamo sortu na koju je Slavonija najponosnija, graševinu, a u tom smislu sve ljubitelje ovog vina oduševit će predavanje koje će održati cijenjeni master sommelier Eric Zwiebel, jedan od najvećih svjetskih vinskih autoriteta i nositelj titule koju ima oko 300 ljudi u svijetu. On će održati predavanje na temelju svog višednevnog obilaska slavonskih vinarija o graševinama i iznijeti svoja iskustva i smjernice koje će pomoći slavonskim vinarima u unaprjeđivanju ponude - kazao je Željko Garmaz.

Predsjednik udruge Graševina Croatica Josip Pavić naglasio je kako je vinska regija Slavonija-hrvatsko Podunavlje regija u kojoj se proizvodi gotovo 50% hrvatskog vina. - To su vina koja imaju najveći udio vrhunskih i kvalitetnih vina u cijeloj Hrvatskoj, o čemu treba više govoriti. Jedan od načina promocije je i organizacija sajma poput ovoga, a naša ideja je da WineOS postane vodeći vinski sajam u Hrvatskoj, pa i šire.

- Riječ je o festivalu koji privlači velik broj posjetitelja i generira razvoj turizma, kao izuzetno važne grane gospodarstva. Dojma sam da izvan turističke sezone, upravo ovakvi sadržaji, s bogatom eno i gastro ponudom mogu biti razlog dolaska u destinaciju. Tu svakako imamo što pokazati, a osim hrane, posljednjih nekoliko godina sve je snažnija i kvalitetnija ponuda vina što je veliki potencijal razvoja turizma našeg kraja. Upravo zbog toga, Grad Osijek je siguran i pouzdan partner ovakvim manifestacijama, a uvjeren sam da će u budućim godinama rasti i postati jedan od brendova našeg grada - kazao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, sport i kulturu OBŽ Tatjana Roth istaknula je da je WineOS festival koji se nametnuo kao vodeći vinski festival tromeđe Zagreba, Beograda i Budimpešte. - U sklopu projekta „Hrvatska 365“ rađeno je istraživanje koje je pokazalo da su vino i hrana treći motiv dolaska turista u destinaciju, posebno u kontinentalnim dijelovima i izvan sezone. Ono što je iznimno važno kod ovog festivala je da povezuje goste i proizvođače vina te da nudi edukativan sadržaj putem različitih radionica i predavanja - istaknula je.

- Nakon što smo prošle godine, nažalost, morali otkazati WineOs, ove godine smo uspjeli dobiti zeleno svjetlo za organizaciju te smo odlučili iznenaditi posjetitelje s pregršt vrijednih sadržaja. Ovo nam je tek sedmo izdanje, međutim mi smo toliko narasli u tom razdoblju, pa tako ove godine imamo više od stotinu izlagača ponajprije s istoka Hrvatske, ali i drage goste iz ostalih vinskih regija s područja cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Vratili smo i jedan događaj od ranije, a riječ je o Gala večeri koja se održava dan prije početka sajma, u hotelu Waldinger, na kojoj će kuhati Goran Kočiš koji ima Michelinovu zvjezdicu, a sve to će biti popraćeno izvrsnim vinima s našeg područja - zaključio je predsjednik udruge Dekanter Boris Ocić.