Print this page
Četvrtak, 23 Rujna 2021

Bespovratna sredstva za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Informativno-edukativna radionica o energetskoj obnovi kuća održana je i u Osijeku, gradu koji se aktivno prijavljuje na natječaje Fonda. Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća objavljen je 15. rujna, a Osječani su ga dočekali s velikim interesom.

Građani Osijeka iskazali su interes za radionicu na kojoj su ih djelatnici Fonda proveli kroz sve dijelove Javnog poziva i demonstrirali im način prijave projekata u sustavu ePrijava.

„Ovogodišnji poziv je vrijedan 300 milijuna kuna i zato nam je u cilju da se što veći broj građana uspješno prijavi. Kako bi se izbjegle greške koje najčešće nastaju nepažnjom, učitavanjem duplih dokumenta ili nepotpunom i nevažećom dokumentacijom, želimo građanima putem ovih radionica pojasniti sve korake koje je potrebno učiniti kako bi se uspješno prijavili“, rekao je Tomislav Ilić iz Fonda.

Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financira se s do 60% i to kućama energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Sredstva su dostupna i isključivo za korištenje obnovljivih izvora energije, bilo za sustave grijanja ili za proizvodnju električne energije. Međutim, za njih se mogu prijaviti samo kuće energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji.

Zainteresirani građani do tada trebaju registrirati svoj korisnički račun, kako bi se na vrijeme mogli ulogirati i ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju. Sudionicima koji dokumentaciju već imaju spremnu, iz Fonda su savjetovali da radi promjene cijena na tržištu pribave nove ponude izvođača. Pritom je pojašnjeno kako su takve ponude informativnog karaktera te je kasnije izvođača moguće i promijeniti. S druge strane, dokumenti poput Izvješća o energetskom pregledu i Energetski certifikat vrijede više godina te ih nije potrebno ponovo izrađivati, ukoliko nakon njihovog izdavanja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.

Kako bi postupak prijave učinio što jednostavnijim, pogotovo onima koji nemaju praksu korištenja elektroničkih prijava, Fond građanima sufinancira i korištenje stručne pomoći. Za to je osigurano do 500 kuna, a iznos se isplaćuje s ostalim troškovima energetske obnove, temeljem računa ili ugovora o djelu.

Sudionici radionice se nadaju uspješnoj prijavi za sufinanciranje. Budu li njihove prijave prihvaćene, imat će 24 mjeseca za provedbu planiranih projekata.

Na stranicama https://www.fzoeu.hr/ objavljen novi Javni poziv za financiranje projekata obnove i korištenja obnovljivih izvora energije.