Nedjelja, 29 Ožujka 2020

Volonteri Crvenog križa svakodnevno su na usluzi građanima

Društvo crvenog križa Osječko-baranjske županije sa svim gradskim društvima (GDCK Beli Manastir, GDCK Donji Miholjac, GDCK Đakovo, GDCK Našice, GDCK Osijek, GDCK Valpovo i ODCK Darda) uključeno je u pripremu i djelovanje u sprječavanju širenja zaraze novim koronavirusom. Osim u Stožeru, ekipa iz Crvenog križa provodi i svoje programe i aktivnosti.

Zadaća Crvenog križa je da u koordinaciji i prema uputama iz nacionalnog društva Hrvatskog Crvenog križa provode dodatne mjere i aktivnosti s ciljem sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom, ali i mjere usmjerene ublažavanju posljedica i nastalih šteta.

Crveni križ aktivirao je interventne timove na svim razinama, napravljene su baze podataka o dodatnim volonterima za potencijalno djelovanje u kriznim situacijama , obavljene su potrebne edukacije zaposlenika i volontera te se iste sukladno novonastalim situacijama obavljaju u kontinuitetu, samostalno ili uz subordinaciju Hrvatskog Crvenog križa.

Obustavljene su sve terenske aktivnosti koje nisu vezane uz djelovanje na sprječavanju širenja koronavirusa (akcije mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, radionice u školama i s građanstvom, rad socijalnog servisa…) o čemu je obavještena i javnost, a zaposlenice programa Zaželi, njih 145 iz svih 7 društava Crvenog križa, preusmjerene su na obavljanje djelatnosti pomoći starima i nemoćnima u novonastaloj situaciji i to prvenstveno kroz kontinuiranu dostavu osnovnih životnih namirnica i lijekova, uz poštivanje donesenih uputa zaštite korisnika i samozaštite

U Gradskim društvima Crvenog križa Đakovo, Osijek i Valpovo, kao društvima u kojima funkcionira pučka kuhinja, priprema i dostava toplih obroka starima, bolesnima i nemoćnima, nastavljena je u kontinuitetu uz prilagodbu i primjenu donesenih uputa zaštite korisnika i samozaštite zaposlenika i volontera.

U svim društvima otvorena je ili se koristi postojeća dežurna telefonska linija za nabavu lijekova i nužnih namirnica za starije i nemoćne osobe.

Otvoren je i dežurni telefon za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji – 0995297100! U ove su aktivnosti volonterski uključeni pedagozi, psiholozi i defektolozi. A građanima je na raspolaganju i besplatni telefon Crvenoga križa 0800 1188.

Ovaj vrijedni tim čini 325 zaposlenika i volontera, dok je dodatnih 325 volontera u stanju pričuve. Trenutno je pomoć pružena za 1379 korisnika. Do sad je na području Osječko-baranjske županije izvršeno preko 6000 obilazaka.

Koliko su vrijedni volonteri Crvenog križa može se vidjeti na njihovim Facebook stranicama, do sada su opremili karantene za vozače kamiona koje se nalaze u Đakovu i Donjem Miholjcu, a prije nekoliko dana napunili su i dvoranu Gradski vrt sa dvjestotinjak kreveta za slučaj potrebe kod naglog povećanja broja oboljelih na području županije.

Postavljali su šatore za uzimanje uzoraka potencijalnih oboljelih ispred Doma zdravlja te u krugu bolnice. I rade još puno dobrih stvari o kojima se ne zna puno, a tome u prilog govori i ovaj njihov FB status: Kao i prethodnih dana i danas smo bili na usluzi osobama u potrebi. ❤Još jednom pozivamo starije sugrađane i osobe slabijeg imuniteta da prate preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i da izbjegavaju odlaske na javna mjesta. Ukoliko trebate lijekove ili nužne namirnice, nazovite nas, obavit ćemo kupnju umjesto vas!

Hvala vam na svemu što činite!

Top