Četvrtak, 05 prosinca 2019

Sjećanje, tuga i ponos

Najteži dan u obrani grada Osijeka tijekom Domovinskog rata bio je 5. prosinca 1991. godine, kada je istovremeno napadnuta cijela linija obrane od Nemetina do Ivanovca te je poginulo 30 hrvatskih branitelja, od kojih 16 u šumi Rosinjači, kao i četiri civila. U spomen i počast poginulim i nestalim braniteljima i civilima 5. prosinca obilježava kao Dan obrane grada Osijeka. Tako je danas 28. godišnjica tih događaja obilježena svetom misom za sve poginule, umrle i nestale, zatim paljenjem svijeća kod spomen-obilježja u Hebrangovoj ulici, maratonskom utrkom "Krug zajedništva, ljubavi i mira", paljenjem svijeća kod spomen obilježja na Filipovici, Brijestu, Industrijskoj četvrti, Tenji i Nemetinu, te izložbom „Neuništivi grad“ i projekcijom dokumentarnih filmova i ratnih fotografija.

Također danas, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja masovne grobnice te Spomen kapelice u Antunovcu odana je počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima koji su stradali 5. prosinca 1991. godine u obrani ovog naselja. Tog dana Antunovac je okupiran, a njegovi stanovnici su morali napustiti svoje domove.

Počast stradalim braniteljima i civilima u ime Osječko-baranjske županije iskazao je predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin.

Top