Utorak, 03 Prosinca 2019

Centar „JA kao i TI“ obilježio 270 godišnjicu

Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek „JA kao i TI“ ove godine obilježava 270 godina od osnutka ove ustanove. Tako je danas, 3. prosinca 2019. godine, u atriju Arheološkog muzeja Osijek održana prigodna svečanost. Uz ostale uzvanike, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića svečanosti je nazočio zamjenik župana Goran Ivanović. Zaposlenicima i štićenicima Centra čestitao je jubilej, a u ime Vlade Republike Hrvatske i Osječko-baranjske županije izrazio spremnost za nastavak suradnje i partnerstvo.

- U obavljanju ovog humanog i zahtjevnog posla želimo biti partneri te nalaziti najbolje načine kako bi vam olakšali posao, a štićenicima osigurali materijalne i sve druge potrebne uvjete - kazao je zamjenik župana.

Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek „JA kao i TI“ je ustanova socijalne skrbi čiji je osnivač Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a pruža socijalne usluge dugotrajnog smještaja, organiziranog stanovanja uz četiri razine podrške, psihosocijalnu podršku, savjetovanje i pomaganje, pomoć u kući, a u budućem planu je i pružanje usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka. Danas Centar zapošljava više od 100 djelatnika, raspoređenih prema odjelima u multidisciplinarne timove, koji uz aktivno sudjelovanje korisnika djeluju s ciljem ostvarenja njihovog zdravstveno-psihosocijalnog oporavka.

Ustanova je tijekom svoje duge povijesti mijenjala unutarnji ustroj, a time i svoj naziv; Građanska bolnica, Varoški špital, Xenodochium, Dom za odrasle osobe, Centar za društvenu brigu o starijim osobama, Zavod za socijalno-zdravstvenu zaštitu, Dom za psihički bolesne odrasle osobe Osijek, a od 2015. godine nosi naziv Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek „JA kao i TI“.

Od 2010. godine jedna od osnovnih misija ustanove je i uključivanje osoba s mentalnim izazovima u zajednicu, a nakon više od dva stoljeća institucijskog djelovanja, usluga se po prvi puta pruža izvan zgrade institucije, u stanu ili kući korisnika i prilagođena je potrebama korisnika. Tako se 2012. godine započelo s pružanjem usluge organiziranog stanovanja, pa su prvi korisnici useljeni u stambene jedinice. Danas uslugu organiziranog stanovanja prima oko 100 korisnika smještenih u 35 stambenih jedinica, dok uslugu dugotrajnog smještaja koristi oko 40 korisnika, a 20 korisnika uslugu psihosocijalne podrške.

Top