Utorak, 12 Studenog 2019

Počinje energetska obnova zgrade OŠ kralja Tomislava u Našicama

Župan Ivan Anušić potpisao je danas (12. studenoga 2019. godine) ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole kralja Tomislava Našice s tvrtkom Metal-Zec d.o.o. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.523.405,75 kune, s time da sredstva Europske unije iznose 2.444.427,19 kuna, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 1.104.524,72 kune te Osječko-baranjske županije 1.974.453,84 kune.

Osječko-baranjska županija, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaključili su ove godine ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za 35 novih projekata energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice. Od toga, s današnjim potpisom do sada je zaključen 31 ugovor o izvođenju radova, dok je za preostala četiri u tijeku postupak javne nabave.

- Na području Osječko-baranjske županije u tijeku su postupci energetske obnove zgrada javne namjene u vrijednosti 100 milijuna kuna. Naš cilj je obnova zgrada svih institucija kojima je Županija osnivač, a prema prvim procjenama nakon završetka dosadašnja 54 projekta samo na energentima ostvarit će se uštede od 11 milijuna kuna godišnje. Na taj način vraćamo sredstva uložena kroz fondove EU te resornog ministarstva, fonda i vlastita sredstva Županije. Osim uštede na energentima, energetskom obnovom se olakšava rad i boravak u tim institucijama - rekao je danas župan Anušić.

Na pitanje novinara u kojoj je fazi projekt izgradnje nove Srednje škole u Donjem Miholjcu, župan je rekao da bi izgradnja trebala početi iduće godine. Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Donji Miholjac i Županija potpisali su ugovor o udjelima u sufinanciranju (80:10:10 posto), a župan očekuje da Ministarstvo, koje vodi cijeli postupak, uskoro raspiše natječaj za izvođača radova. Prve procjene vrijednosti ove investicije iznose oko 60 milijuna kuna.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak ističe da radovi u svim projektima energetske obnove trebaju biti završeni u roku od 10 mjeseci od potpisivanja ugovora s izvođačima radova i uvođenja u posao.

- Osječko-baranjska županija je najuspješnija hrvatska županija po prijavi projekata energetske obnove. Od 2017. godine do sada imamo ukupno 54 projekta obnove zgrada javnog sektora, a njihova vrijednost je oko 200 milijuna kuna. Svi projekti su financirani 60 posto sredstvima EU (104 milijuna kuna), od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU uspjeli smo osigurati gotovo 50 milijuna kuna, a ostatak od 37 milijuna kuna snosit će Osječko-baranjska županija. Projekti obnove postoje i za druge od ukupno oko 200 zgrada javne namjene na području Županije, te će biti prijavljeni na naredne javne natječaje - kazala je pročelnica Tramišak.

Inače, zgrada Osnovne škole kralja Tomislava izgrađena je 2001. godine. Trenutni energetski razred zgrade je C, a očekivani nakon obnove je B. Planirano smanjenje emisije CO2 iznosi 19,01 % na godišnjoj razini. Predviđeni radovi energetske obnove ove zgrade obuhvaćaju povećanje toplinske zaštite krova, rekonstrukciju sustava grijanja, izmjenu vanjske stolarije i izmjenu vanjske ovojnice zgrade.

Top