Subota, 05 listopada 2019

„Oteti od zaborava - 91 heroj Domovinskog rata“

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine, ispunjenoj do posljednjeg mjesta, u Osijeku je 5. listopada 2019. godine predstavljena knjiga Roberte Kljenak „Oteti od zaborava - 91 heroj Domovinskog rata“. Knjiga sadrži autentična svjedočanstva 91 sudionika Domovinskog rata među kojima je i svjedočanstvo Ivana Anušića, maloljetnog dragovoljca Domovinskog rata, a danas župana Osječko-baranjske županije.

Kako je rečeno, knjiga je izraz zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima za sve što su učinili u stvaranju Republike Hrvatske te doprinos i upozorenje da se ne smije zaboraviti povijesna uloga svakog pojedinca u Domovinskom ratu.

Uz autoricu Robertu Kljenak o knjizi i njenom značenju govorili su župan Ivan Anušić, profesor i pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra, pomoćnik zapovjednika Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin Ivan Piskač, pripadnik prve pješačke bojne druge gardijske brigade „Grom“, legendarnih „Crnih mambi” Ivica Šafarić - Ninđa te profesor Ivica Šola, teolog, komunikolog i novinar. Prezentaciju je vodio 12-godišnji Noa Lulić iz Valpova, autoričin bratić i veliki zaljubljenik u povijest Domovinskog rata.

- U godinu dana obišla sam i razgovarala s 250 naših branitelja, logoraša, generala, policajaca, teških invalida, silovanih žena. Bilo je iznimno teško jer sam sve to i osobno proživljavala - istaknula je autorica knjige.

- Roberta je napisala zaista specifičnu knjigu. Intervjuirala je dragovoljce Domovinskog rata, stradalnike, djecu poginulih hrvatskih branitelja, ljude koji su izravno osjetili najtežu i najgoru stranu rata, pa se u knjizi može pročitati svjedočanstvo 91 osobe koje svako na svoj način govore što su preživjeli i što se dogodilo u ratnim godinama ili poslije. Knjiga je zanimljiva i dobro napisana, a iako je mlada osoba Roberta ima osjećaj za ono što se događalo 90-ih godina, kada još nije bila ni rođena, te na ovaj način osvještava svoju generaciju i generacije koje dolaze o tim događanjima - kazao je župan Ivan Anušić.

Top