Print this page
Petak, 04 Listopada 2019

Otvoren 22. Osječki jesenski sajam

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić u svojstvu izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića 4. listopada 2019. godine otvorio je 22. Osječki jesenski sajam. Ova trodnevna (od 4. do 6. listopada) manifestacija, uz sudjelovanje 200 izlagača, održava se na Sajamskom prostor Pampas, pa je i na njenom svečanom otvaranju naznačena potreba za izgradnjom novog sajamskog prostora. Riječ je o novom Gospodarskom centru koji će uz sajamsko-prodajne usluge ponuditi i niz drugih gospodarskih sadržaja i djelatnosti.

- Osječko-baranjska županija snažno potiče razvoj gospodarstva, pa smo u zadnje dvije godine županijske potpore za poduzetništvo i obrtništvo povećali s 2,5 milijuna kuna na 8,6 milijuna kuna. Svi pokazatelji o gospodarskim kretanjima sada su pozitivni, a za daljnji razvoj osobitu važnost ima izgradnja Gospodarskog centra kakvog zaslužuju Osijek i cijela istočna Hrvatska, a kreira ga, projektira i razvija Osječko-baranjska županija. Grad Osijek je ustupio zemljište za tu namjenu, a Osječko-baranjska županija kao investitor vodi kompletan projekt, od pripreme potrebne dokumentacije, za što su osigurana sredstva kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, do priprema same izgradnje. Vjerujem da će Gospodarski centar biti završen u roku od 2-2,5 godine, a tada ćemo moći još kvalitetnije i jače razvijati poduzetništvo i obrtništvo u željenom smjeru, dakle povećanju broja tvrtki i obrta te broja zaposlenih i njihovim većim plaćama - rekao je župan Ivan Anušić.

U sklopu 22. Osječkog jesenskog sajma, a pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije održava se i 6. Izložba ženskog poduzetništva. Cilj manifestacije je kreiranje novih poslovnih mogućnosti za poslovne subjekte u većinskom vlasništvu žena, upoznavanje tržišta s dostignućima i kreativnošću žena, kao i razmjena iskustava i promoviranje pozitivnog imidža žena u poslovanju. Radi poticanja ženskog poduzetništva te što kvalitetnije organizacije ove manifestacije, Osječko-baranjska županije iz svog proračuna izdvojila 50.000,00 kuna te platila zakup 100 kvadrata sajamskog prostora te pomogla opremanje štandova na kojima 35 žena poduzetnica besplatno izlaže svoje proizvode. Bit će održane i različite tribine i predavanja kojima se želi povećati razinu informiranosti žena poduzetnica o projektima poticanja poduzetništva, kreditiranja i samozapošljavanja.

U sklopu ove sajamske priredbe održava se i 3. Izložba braniteljskog poduzetništva, također uz potporu Osječko-baranjske županije, na kojoj sudjeluju braniteljske zadruge te ujedno promoviraju braniteljsko poduzetništvo. Održavaju se i Dani meda - 24. Nacionalno ocjenjivanje kvalitetnih sorti meda koje organizira HGK Županijska komora Osijek uz poseban povod - obilježavanje 140. godina osnivanja društva „Hrvatska pčela“, najstarijeg pčelarskog društva i organiziranog modernog pčelarstva u ovom dijelu Europe. Na Pampasu se održava i Hrvatsko-mađarski poslovni susret pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Mađarske u Republici Hrvatskoj.

Na Sajmu će se 5. listopada 2019. održati Stručno savjetovanje i poticaj zapošljavanja i samozapošljavanja žena, što se organizira u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Centrom za poduzetništvo, HBOR-om i HAMAG BICROM. 

Pčelarski dio sajamske priredbe obilježit će svakodnevne degustacije i promocija meda i mednih pripravaka, kao i stručno-prateće aktivnosti u obliku stručnog skupa i promotivnih predavanja. U nedjelju, 6. listopada održat će se veliki pčelarski skup u organizaciji Županijskog pčelarskog saveza Osječko-baranjske županije i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede s aktualnim temama iz pčelarske proizvodnje.  

Ulaz na sajam je slobodan, a radno vrijeme za posjetitelje je od 10.00 do 19.00 sati.

22. Osječki jesenski sajam organizira gradska tvrtka Osječki sajam d.o.o. u suradnji s HGK Županijskom komorom Osijek i HOK Obrtničkom komorom Osječko-baranjske županije. Pokrovitelji sajma su Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede,  Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. Sajam programski podržava poljoprivredu i prehranu s naglaskom na pčelarstvo i autohtone proizvode našeg podneblja, te graditeljstvo, stanovanje, opremanje i ekologiju.