Print this page
Četvrtak, 03 Listopada 2019

Partnerstvom i projektima do razvoja cijele Osječko-baranjske županije

Župan Ivan Anušić održao je danas (3. listopada 2019. godine) sastanak koordinacije gradonačelnika i načelnika Osječko-baranjske županije, na komu je nazočio i ministar državne imovine Mario Banožić.

- Uz više točaka dnevnog reda redovite koordinacije s načelnicima i gradonačelnicima, danas je na sastanak došao ministar Mario Banožić, između ostalog i zbog projekata koje Županija priprema u suradnji s Ministarstvom državne imovine. Riječ je o projektima novog Kliničkog bolničkog centra Osijek i u vezi prostora bivšeg OLT-a u Osijeku. Taj prostor, ukupne površine 5,8 hektara, želimo revitalizirati te uz pomoć sredstava Europske unije i Republike Hrvatske staviti u funkciju građana Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka - rekao je župan Ivan Anušić.

- I današnji sastanak s načelnicima i gradonačelnicima usmjeren je osobito na pripremu i realizaciju projekata jer su projekti ključni za razvoj cijele Osječko-baranjske županije, a od općina i gradova očekujemo partnerski odnos u projektima. Načelnike i gradonačelnike informiramo o svim aktualnostima kako bi se svi zainteresirani mogli kvalitetno pripremiti za naredno razdoblje, pa i planirati proračune - rekao je župan.

Ministar državne imovine Mario Banožić podsjetio je na nedavni sastanak hrvatskih župana u Ministarstvu državne imovine kada se razgovaralo o načinu utvrđivanja prioriteta kod projekata koje su jedinice lokalne samouprave podnijele ovom Ministarstvu. Naglasio je najvažnije teme današnjeg sastanka;

- U rješavanju tih zahtjeva dolazi i do problema, pa pojedine općine i gradovi dobiju nekretninu, a onda imaju problem s financiranjem projekta te nakon 5 godina moraju vratiti nekretninu pod državnu upravu. Razgovarat ćemo i o rješavanju 105 zahtjeva s područja Osječko-baranjske županije koji su u Ministarstvu u određenoj fazi pripreme, ali i upozoriti da do 31. prosinca ove godine svi gradonačelnici i načelnici imaju pravo podnijeti zahtjev za upis vlasništva na nekretninama i infrastrukturi u vlasništvu RH, a koja je u funkciji jedinica lokalne samouprave. Govorimo prije svega o školama, domovima i raznoj infrastrukturi koja doprinosi kvaliteti življenja u određenom mjestu. Naravno, kako je najavio župan Anušić, razgovarat ćemo i o većim projektima poput rješavanja prostora za potrebe novog KBC-a i prostora bivšeg OLT-a za koji je zainteresirano više subjekata, čestica je velika, pa ćemo pokušati saslušati aktere o područjima interesa i vidjet kako krenuti od parcelizacije te kasnije darovanja i kupoprodaje zemljišta - istaknuo je ministar Banožić.

Ministar je danas uručio tri ugovora o darovanju koje je Ministarstvo upravo riješilo, a stoje i po desetak godina u Ministarstvu. Radi se o darovanjima u korist razvoja prometne i društvene infrastrukture jedinica lokalne samouprave. Tako je Gradu Belom Manastiru darovano zemljište ukupne površine 1.672 m² u svrhu građenja parkirališta i pješačko-kolne prometnice. Općini Semeljci dodijeljena je kuća i zemljište ukupne površine 1.111 m² za smještaj društvenog doma u Mrzoviću, dok je Općini Vladislavci darovano zemljište (put) površine 1.795 m2  izgradnju ceste prema groblju u naselju Dopsin. Ministar je uručio i tabularnu ispravu kojom ovlašćuje Osnovnu školu Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova da ishodi uknjižbu prava vlasništva na nekretnini Područne škole u Kuševcu.

Nakon izvješća župana i ministra, sastanak je nastavljen prema dnevnom redu. Tako je informaciju o projektima energetske obnove i obnovljivih izora energije, dostupnijoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, projektu Gospodarskog centra i geotermalnim izvorima podnijela pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak. Pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Svjetlana Rauš govorila je o organizaciji produženog boravka u osnovnim školama, o Programu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem izvijestili su pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Ranko Radunović.

Preventivne mjere u cilju sprječavanja pojave i ranog otkrivanja unosa virusa Afričke svinjske kuge pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling, dok je o uključivanju jedinica lokalne samouprave u projekt „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ govorila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović. Na kraju je informaciju o informacijskoj-komunikacijskoj platformi SPUR-a i predstojećim radnim sastancima s predstavnicima jedinica lokalne samouprave na temu pojačane suradnje podnio ravnatelj JU Županijska razvojna agencija OBŽ Tomislav Barbarić.