Nedjelja, 15 rujna 2019

U Kopačevu održani 21. Ribarski dani

U baranjskom selu Kopačevo nekada je živjelo 200 ribara, pa je cijelo selo živjelo od ribarstva. Danas nema ni jednog ribara (60-tih godina prošloga stoljeća ovo područje Kopačkog rita proglašeno je parkom prirode čime je mještanima zabranjen ribolov), međutim od 1998. godine u Kopačevu se organizira manifestacija Ribarski dani kojom se promovira baranjska ljepota i tradicija, seoski turizam, ponuda domaćih proizvoda, te je danas jedna od reprezentativnih manifestacija Osječko-baranjske županije.

Ribarske dane organiziraju Općina Bilje i Lovačko društvo „Jelen“ Kopačevo, a uz supokroviteljstvo Hrvatske turističke zajednice, Osječko-baranjske županije, Turističke zajednice Općine Bilje, Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, KUD-a Arany Janos Kopačevo i DVD-a Kopačevo. Kopačani pak svim posjetiteljima serviraju riblje specijalitete, fiš paprikaš, šarana u rašljama, štuku u mundiru, te specijalitete od divljači. Središte sela tradicionalno se ispuni štandovima na kojima lokalne udruge i mještani nude vlastite proizvode; domaću mljevenu papriku, med, ajvare, slatkiše, suvenire, domaće kolače i ostale autohtone proizvode ovoga kraja.

Tako je bilo i ove godine, 14. i 15. rujna, kada su održani 21. Ribarski dani s bogatim i raznovrsnim programom od sajma autohtonih proizvoda, nastupa KUD-ova i bubnjara, večernjih koncerata, fišijade… Manifestaciju je otvorio župan Ivan Anušić, a tijekom dva dana Kopačevo je posjetilo više tisuća gostiju.

- Ribarski dani su odlična uvertira u predstojeće Dane hrvatskog turizma. Osim toga, jesen je vrijeme kada se ubiru plodovi i uživa u plodovima rada, i tu smo da sve to kušamo. Ribarski dani su svima interesantni i prepoznatljivi, pa ljudi dolaze uživati. No, u Baranju treba dolaziti i ostalim danima, jer se uvijek ima što vidjeti - rekao je župan Anušić.

Top