Utorak, 13 Kolovoza 2019

28. obljetnica stradavanja baranjskih policajaca

Od svibnja 1991. godine kada je novosadski korpus ušao u Baranju i zauzeo strateška mjesta po Baranji krizni stožer općine Beli Manastir pokušavao je na sve načine normalizirati stanje. U to je vrijeme bilo učestalih izazivanja nereda, postavljanja barikada po prometnicama i izazivanja straha kod građana od strane vojske JNA i paravojnih formacija koji su zajedno sa novosadskim korpusom stigli u Baranju s ciljem „zaštite građana“. Takvo ponašanje vojske JNA i rezervista onemogućavali su normalno življenje – dio je svjedočanstva Baranjaca koji su te godine nastojali živjeti i raditi na području Baranje.

U srpnju 1991. godine je izvršen prvi napad tromblonima na policijsku postaju Beli Manastir, a nakon toga su počela svakodnevna granatiranja policijske postaje, blokiranje prometa vitalne komunikacijske ceste za Osijek i Batinu ( „balvan revolucija“ ), nakon nakon čega je s ciljem zaštite života policajaca donesena odluka o izmještanju policijske postaje u mjesto Petlovac, a nakon toga preko Valpova u Osijek.

Na današnji su dan iste godine iz zasjede ubijeni policajci Marijan Kuzman i Zoran Sinanović, a ranjen Darko Maltar. Sva su tri hrvatska policajca bila u redovitoj kontroli prometa. Ubijen je i Vidoja Marić, a ranjeni Mirko Pongrac i Josip Županić.

Danas su ispred Policijske postaje Beli Manastir u znak sjećanja na njihovu žrtvu položeni vijenci i zapaljene svijeće.

- Hrvatski su policajci prvi stali u obranu naše domovine, nakon njih krenula je i vojska. Puno je žrtava utkano u stvaranje samostalne i neovisne Hrvatske. Danas trebamo biti ponosni na našu policiju i vojsku i o njihovoj žrtvi učiti generacije koje dolaze. Imali smo srce veliko kao Hrvatska, pokažimo ga i danas i to brigom prema obiteljima onih koji su svoje živote dali za Hrvatsku. To je naša današnja obveza, kao i stvaranje bolje Hrvatske – poručio je župan Ivan Anušić u Belom Manastiru.

Na današnji se dan obilježava i obljetnica ustroja Hrvatske policije u Baranji i Mirne reintegracije i povratka na okupirana područja u matičnu Policijsku postaju Beli Manastir. 

Top