Nedjelja, 11 kolovoza 2019

Završena 46. Kiparska kolonija Ernestinovo

Koncertom u Parku skulptura u Ernestinovu u subotu navečer, 10. kolovoza 2019. godine, završena je 46. Kiparska kolonija Ernestinovo, najstarija kolonija naivnog kiparstva u Europi. Jedna tema ovogodišnje kolonije bili su biblijski motivi, a nastala reljefna djela krasit će ogradu kora mjesne crkve Presvetoga Trojstva, dok je druga bila izrada interaktivnih kipova koji će biti postavljeni na novom trgu u parku. Na koloniji je sudjelovalo 10 kipara i 10 slikara, a - uz umjetnički dio - program Kolonije je počeo 3. kolovoza te je sadržavao niz popratnih manifestacija, od kuhanja čobanca, sportskih susreta, humanitarnih akcija, vožnji svatovskim zaprekama i zabavnih sadržaja za djecu do koncerata.

Potporu održavanju tradicionalne kolonije u Ernestinovu i ove godine dao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, koji je ujedno podržao inicijativu upisa Kiparske kolonije Ernestinovo na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, za što je počela složena procedura.

Tijekom 46 godina održavanja ove smotre naivnoga kiparstva, koja nije prekinuta ni za vrijeme Domovinskoga rata, nastalo je više od 400 umjetničkih djela. Predsjednik Udruge "Petar Smajić" i jedan od utemeljitelja Kolonije Mato Tijardović ističe da su sudionici ove godine počeli stvarati tjedan dana ranije kako bi sve bilo gotovo na vrijeme.

Fotografije: Facebook - Kiparska kolonija Ernestinovo

Top