Utorak, 16 srpnja 2019

Obilježena 29. obljetnica DSHV-a u Subotici

U Subotici je jučer, 15. srpnja, obilježena 29. obljetnica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, regionalne političke stranke u Republici Srbiji koja zastupa interese hrvatske nacionalne manjine u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, a kojoj je nazočio župan Ivan Anušić.

Župan je posjet Subotici započeo sastankom s vodstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, predsjednicom Jasnom Vojnić i predsjednikom Izvršnog odbora HNV-a Lazarom Cvijinom. Tema sastanka bio je položaj hrvatske manjine u Srbiji i trenutni projekti koje provodi Hrvatsko nacionalno vijeće te pomoć koju Osječko-baranjska županija upućuje hrvatskoj manjini, odnosno njihovim udrugama i projektima.

- Pomagati Hrvatima u Vojvodini odnosno Republici Srbiji naša je obveza, stoga već drugu godinu zaredom iz proračuna Županije osiguravamo 200.000 kuna koje Hrvatsko nacionalno vijeće potom raspodjeljuje na projekte unutar udruga kulture. Također smo ove godine održali i seminar o pripremi i provedbi EU projekata za Hrvate iz Vojvodine, a danas smo dogovorili da će ove godine s delegacijom Osječko-baranjske županije na Europski tjedan gradova i regija u Bruxellesu otputovati dvije osobe koje predloži HNV. Na taj način dobit će neposredan uvid u rad EU institucija, što će im nadograditi znanje koje su stekli na održanoj edukaciji – rekao je župan Anušić.

Po završetku sastanka održana je sveta misa u crkvi svetog Roka, a potom je održana svečana sjednica Vijeća DSHV-a, kojoj su nazočili veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordan Bakota, generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša te politički i kulturni predstavnici te predstavnici Crkve.

Na svečanoj sjednici naglašena je izvrsna suradnja hrvatske zajednice u Srbiji s Osječko-baranjskom županijom, ali i brojni izazovi i poteškoće s kojima se ta zajednica svakodnevno susreće u svom funkcioniranju i nastojanju očuvanja svoje baštine i identiteta.

- Upravo zbog toga, ova donacija Osječko-baranjske županije koja sada već ima kontinuitet od iznimne je važnosti, kako financijski tako i politički jer pokazuje da netko misli na Hrvate u Vojvodini i općenito u Srbiji. Naša suradnja je sve snažnija i drago mi je što župan pokazuje interes i za njeno širenje. Osluškivanje potreba i poteškoća Hrvata izvan domovine od iznimne je važnosti za očuvanje našeg identiteta u krajevima u kojima živimo – kazao je Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a.

- Mislim da je u Hrvatskoj konačno postignuta razina svijesti da moramo brinuti o našim ljudima van domovine, a vi ste svakako jedan od primjera Hrvata van Hrvatske koji su imali možda najteži put od 1990. godine do danas. Danas imamo priliku utjecati na to, što i činimo s razine regionalne samouprave, a činit ćemo i dalje – zaključio je župan.

Top