Nedjelja, 07 srpnja 2019

53. Đakovački vezovi: “Spremit ću se ja i sama”

Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, ispred katedrale u Đakovu u večernjim satima 5. srpnja 2019. godine otvoreni su 53. Đakovački vezovi. Početak svečanosti najavili su jahači na lipicancima Egele Đakovo, sa zastavama i uz zvuk tamburice, a manifestaciju su otvorili veleposlanik zemlje partnera Vezova, Slovačke Republike, Peter Susko, izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. Naglasili su ljepotu i tradiciju Slavonije, njezino srce - Đakovo i njegov ponos - Đakovačke vezove. Među brojnim uzvanicima bili su i đakovačko-osječki nad/biskupi Đuro Hranić, Marin Srakić i Ivan Ćurić.
Potom je održana scenska slika “Spremit ću se ja i sama”, čiji je scenarist Mirko Ćurić, a redatelj Darko Milas. Više od stotinu izvođača donijeli su priču u čijem je središtu žena koja je i u prijašnje, tradicionalno vrijeme, uronjeno u ovu sredinu, bila odlučna, prkosna te imala stav, svoje ja. Scenska slika donijela je ljubavnu priču iz 1878. godine kada Đakovo dobiva novog biskupa, gradi se katedrala, a Đakovo se razvija i mijenja dotadašnju sliku.


Bogati program Đakovačkih vezova održavao se od 21. lipnja do 07. srpnja, no središnja događanja bila su zadnjeg dana, u nedjelju 7. srpnja, kada je svečani mimohod više od 2.500 sudionika pratilo oko 30.000 posjetitelja. Među uzvanicima bili su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, zamjenik župana Goran Ivanović, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić i drugi.


U sklopu 53. Đakovačkih vezova na završnoj priredbi „Slavonijo, zemljo plemenita“ održao se „Izbor najboljeg nošenog narodnog ruha“, natjecanja čiji je cilj prezentacija narodnih nošnji iz privatnog vlasništva s područja Slavonije, Baranje i Srijema. Članovi Stručnog žirija dodijelili su nagrade u tri kategorije: Snaše (1. mjesto Eva Plavšić iz Beravaca, 2. Martina Galović iz Satnice Đakovačke i 3. Jasminka Mihalj iz Velike Kopanice), Momci (Filip Beketić iz Lužana, Danijel Kolarević iz Starih Mikanovaca i Luka Dorić iz Budrovaca) te Djevojke (Barbara Mihić iz Gundinaca, Paulina Bilušić iz Starih Perkovaca i Ena Fligić iz Slobodnice), dok je nagradu za fotogeničnost dobila Nataša Pavlović iz Stuttgarta.

Top