Ponedjeljak, 24 lipnja 2019

Povodom Dana državnosti položeni vijenci i zapaljene svijeće

Jutros je (24. lipnja) ispred kapelice Kraljice mira na lijevoj obali Drave izaslanstvo Osječko-baranjske županije položilo će vijenac i zapalilo svijeće poginulim hrvatskim braniteljima u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske.

- Uoči Dana državnosti okupili smo se ovdje, gdje su upisana imena svih onih hrabrih hrvatskih branitelja koji svoj život dali za domovinu, za sve nas. Odluka koja je donesena u saboru 25. lipnja 1991. godine bila je iznimno hrabra odluka, a mi smo već tada znali da će ostvarenje slobode hrvatske države ipak biti jedan duži proces. Uz čestitku dana državnosti svim stanovnicima Osječko-baranjske županije želim poručiti kako  su sva naša politička nastojanja usmjerena prema stvaranju boljeg okruženja i boljeg života na istoku Hrvatske – poručio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Vijence su položili i svijeće zapalili i predstavnici Grada Osijeka, Hrvatske vojske i policije te predstavnici Koordinacije udruga branitelja i  stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije.

Dan državnosti obilježava se 25. lipnja u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ. Učinjeno je to donošenjem Ustavne odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske kojom je Republika Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom.

Top