Print this page
Utorak, 18 Lipnja 2019

Izvrsna suradnja Osječko-baranjske županije s nacionalnim manjinama

Nakon nedavno završenih izbora i konstituiranja vijeća nacionalnih manjina u novom sazivu, danas (18. lipnja 2019. godine) župan Ivan Anušić i zamjenik župana Goran Ivanović primili su novoizabrane predsjednike šest vijeća nacionalnih manjina i predstavnike pet nacionalnih manjina u Osječko-baranjskoj županiji.

Na sastanku su sudjelovali Basri Haliti (albanska nacionalna manjina), Oliver Matijević (mađarska nacionalna manjina), Nikola Mak (njemačka nacionalna manjina), Branko Petrović (romska nacionalna manjina), Ana Kanđera (slovačka nacionalna manjina), Dejan Jeličić (srpska nacionalna manjina), Đemal Bratić (bošnjačka nacionalna manjina), dr. sc. Milorad Nikčević (crnogorska nacionalna manjina), Dragoljub Siljanoski (makedonska nacionalna manjina), Ahnetka Balatinac (rusinska nacionalna manjina) i Polonca Margeta (slovenska nacionalna manjina).

- Osječko-baranjska županija podržava rad svih nacionalnih manjina koje djeluju na našem području, pa tako i rad njihovih vijeća i predstavnika. Kao što su rekli svi nazočni na sastanku, naša suradnja je odlična, korektna i odgovorna s obje strane i takva će ostati. Naravno, kao i u svemu uvijek postoji prostor za još bolju komunikaciju. Hrvatska i Hrvati su uvijek bili i ostat će tolerantan narod, što osjete sve nacionalne manjine u Hrvatskoj, a osobno bih želio vidjeti da hrvatska nacionalna manjina u drugim državama uživa prava kakve imaju nacionalne manjine u Hrvatskoj - rekao je danas župan Anušić, dok je njegov zamjenik Ivanović podsjetio da je Osječko-baranjska županija od prošle godine obilježava i Dan nacionalnih manjina.

Cilj sastanka bilo je izravno upoznavanje te razgovor o aktualnim pitanjima u vezi položaja i djelovanja nacionalnih manjina na području županije. Svi nazočni predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina pohvalili su suradnju s predstavnicima Osječko-baranjske županije. Tako je Branko Petrović istaknuo da Osječko-baranjska županija može biti primjer drugima. Nikola Mak je dodao da nema mjesta za bilo kakav prigovor, što je motiv za daljnje razvijanje suradnje. Iznimno je zadovoljan suradnjom i praćenjem rada udruga njegove nacionalne manjine Oliver Matijević, a predsjednik najbrojnije nacionalne manjine, srpske, Dejan Jeličić potvrdio je dobru suradnju i najavio projekte poput kulturnog centra u Belom Manastiru.