naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 20. kolovoza 2018.

Sustavnim ulaganjem u sport izgrađuje se kvalitetne osobe i promovira Hrvatska

Za samo godinu dana košarkaška reprezentacija Hrvatske do 20 godina (U-20) uspjela se izdignuti iz divizije B u diviziju A i pri tomu osvojiti srebrnu medalju na nedavno održanom Europskom prvenstvu u košarci u Njemačkoj. Ovu generaciju mladih košarkaša mnogi su nazivali „otpisanom“, no uz puno rada, stručan i sustavan pristup ostvarila je najveći uspjeh, a velike zasluge za to pripadaju izborniku i treneru Damiru Rajkoviću, inače rođenom u Valpovu, gdje je živio te igrački i trenerski se bavio košarkom (kao trener je s kadetskom ekipom KK Belišće osvojio Prvenstvo Hrvatske). Vodio je potom više košarkaških klubova u Hrvatskoj i inozemstvu, a u posljednje dvije godine vodi reprezentaciju Hrvatske U-20. Ujedno je i trener KK Škrljevo, najugodnijeg iznenađenja u Premijer košarkaškoj ligi Hrvatske.

Povodom uspjeha na Europskom prvenstvu, Damira Rajkovića danas, 9. kolovoza 2018. godine, primio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Čestitao mu je na radu i rezultatima te ponudio potporu i suradnju u daljnjem radu.

- Čestitam izborniku Rajkoviću, a ističem posebno zadovoljstvo što je i kapetan te reprezentacije mladić iz naše županije, Karlo Uljarević iz Osijeka. Hrvatska ima odlučne sportaše, imamo strašan potencijal u sportu, što se kontinuirano dokazuje, od svjetskog prvenstva u nogometu, vaterpolista, rukometaša, košarkaša, tenisača, atletičara. Međutim, očito je da moramo više i sustavnije ulagati u sport i sportaše, i to od najmanjih uzrasta, ali i izgradnjom sportske infrastrukture nuditi mogućnosti bavljenja sportom. Sportaši su donijeli toliko puno promociji Hrvatske da im država to mora sustavno i planski vratiti te nagraditi njihovu darovitost i trud. Preko sportskih saveza treba puno više sredstva ulagati u infrastrukturu i u mlade od vrtića preko škola do udruga - rekao je župan Anušić te zaključio kako je sport može puno pomoći u brendiranju Hrvatske, ali i u odgoju mladih ljudi koje treba maknuti od poroka današnjice te ih okrenuti sportu koji će ih izgraditi kao kvalitetne osobe u psihološkom i zdravstvenom smislu.
Podsjetimo, košarkaška reprezentacija Hrvatske U-20 ulaskom u finale osigurala je povijesnu prvu medalju u toj kategoriji. Do sada je tri puta ušla u polufinale EP-a (2000., 2010. i 2014.) i svaki put je bila četvrta. Čudesan niz mladih hrvatskih košarkaša stao je u posljednjoj utakmici, u finalu protiv Izraela koji je bio bolji 80:66 te zasluženo slavio svoju prvu zlatnu medalju u povijesti. Na putu do finala reprezentacija pod vodstvom Damira Rajkovića u skupini je svladala Francusku (68-56), Ukrajinu (93-78) i Španjolsku (85-70). U osmini finala Hrvatska je svladala Veliku Britaniju (93-62), u četvrtfinalu bila bolja od Italije (79-68), a u polufinalu nadigrala je domaćina Njemačku (69-61).

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum