naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 20. kolovoza 2018.

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Cjelodnevnim programom u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji 5. kolovoza 2018. godine obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Tradicionalno, program je počeo na lijevoj obali Drave, kod kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi, gdje su župan Ivan Anušić sa zamjenicima, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, predstavnici Hrvatske vojske i MUP-a te pripadnici braniteljskih udruga položili vijence i upalili svijeće za sve koji su dali život u obolu obrani Domovine.
- Oluja je danas vojna akcija koju proučavaju i iz koje uče sve svjetske vojne akademije, akcija koja tek sada pokazuje koliko je Hrvatska vojska bila snažnija i jača od vojske s kojom smo imali okršaj. Ono što je bitno u 2018. godini jest da Hrvatska vojska ponovno postaje snažna i jaka te prepoznata kao vrlo organizirana. Vojnici su danas zadovoljni u vojsci. Treba se prisjetiti i da nam se 2000. godine dogodila situacija u kojoj je počeo prilično loš odnos države prema vojsci i prema policiji te je slijedio niz godina zanemarivanja, od investiranja u opremu do onog u obuku. Danas s novim ministrom Damirom Krstičevićem stvari se mijenjaju i možemo ponovno biti ponosni na vojsku, a posebno na ove dečke koji su sudjelovali u Oluji - rekao je župan Ivan Anušić tom prigodom.
- Kao netko tko je bio u progonstvu, želio sam da se vojno oslobodi i ovaj naš dio Hrvatske, no mudrom politikom pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, sačuvali smo brojne živote i mirnom reintegracijom vratili okupirana područja. Očekivali smo da se nakon Oluje krene u akciju Orkan, kojom se trebalo osloboditi hrvatsko Podunavlje i Baranju, no to se nije dogodilo, ali ovaj teritorij ipak smo vratili, bez ispaljenog metka, dodao je župan.
Program proslave nastavljen je na prostoru streljane Pampas. Po 14. put održani su sportski susreti i druženje branitelja, njihovih obitelji, kao i ostalih građana koji su željeli na taj način proslaviti Dan pobjede. Organizator događaja je bio UHDDR Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Branitelji su se tako cijeli dan družili uz natjecanja u šahu, stolnom tenisu, belotu, streljaštvu pištolj i revolver velikog kalibra te pikadu. Najboljima su uručene medalje, a zajednički ručak i okrjepa osigurani su za sve natjecatelje i posjetitelje sportskih susreta.
U organizaciji Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u večernjim satima kod secesijskog zdenca na promenadi održan je koncert Igora Delača i Aura banda, kao i bakljada navijačke skupine Kohorta na visećem mostu te vatromet.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum