naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 17. srpnja 2018.

Radni sastanak župana i načelnika Općine Semeljaci: Suradnjom do brže realizacije već pripremljenih projekata

Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Josipa Kozarca Semeljci vrijedan je 3.266.388,42 kuna, s time da ga Osječko-baranjska županija sufinancira s 263.648,73 kuna, a ostalo su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Završen je postupak nabave, potpisani su ugovori, a uvođenjem izvođača u posao sutra počinju konkretni radovi čiji je završetak planiran početkom veljače 2019. godine.

Ova obavijest samo je jedna od tema danas (10. srpnja 2018. godine) održanog radnog sastanka župana Ivana Anušića i načelnika Općine Semeljci Grge Lončarevća i njihovih suradnika. Kao i prilikom posjeta drugim općinama i gradovima, župan je zatražio da čelnici ove Općine sami predlože prioritetni projekt koji će Županija sufinancirati sa znatnijim iznosom novca iz županijskog proračuna (do milijun kuna). Razmišlja se tako o konačnom uređenju bazena, rekonstrukciji ceste u Kolodvorskoj ulici u Semeljcima, izgradnji dječjeg vrtića ili nekom drugom od projekata s već pripremljenom dokumentacijom. Uostalom, i Općina Semeljci može se pohvaliti s velikim brojem pripremljenih projekata.

- Općina Semeljci je kvalitetna općina s kvalitetnim vodstvom koje godinama provodi projekte koje bi svaka općina trebala raditi, realiziraju ih kroz EU fondove, a naravno imaju i zajedničke projekte sa Županijom. Probleme oko nastavka izgradnje sustava odvodnje za Semeljce, Kešince i Koritnu pokušat ćemo riješiti na skorom sastanku s Hrvatskim vodama te ubrzati realizaciju toga, ali i drugih projekta – rekao je župan Anušić i naglasio korektnu komunikaciju na razini Općina – Županija.

Podsjetio je da uz energetsku obnovu Osnovne škole u Semeljcima, Županija i Općina sufinanciraju besplatnu prehranu učenika, a rade i na drugim zajedničkim projektima. Suradnja će se u narednom razdoblju još pojačati, a načelnik i ostali čelnici Općine očekuju pomoć župana osobito u lobiranju za njihove projekte. Kako ističe Lončarević, velika im je želja izgraditi dječji vrtić, no projekt bezuspješno prijavljuju na natječaje, a mladi sve više napuštaju svih pet naselja ove općine. Samo u Semeljcima je prije 15 godina živjelo 1.700 stanovnika, a danas je pitanje ima li ih i 1.100. Za ostanak mještana u svojim selima bitno je i kako će se provesti javni natječaj u sklopu programa raspolaganja državnim zemljištem. Naime, u ovoj Općini od ukupno 9.000 hektara poljoprivrednih površina čak 3.700 hektara je državno zemljište koje sada obrađuje 50-ak obiteljskih gospodarstva te njihova budućnost znatno ovisi o ishodu natječaja (planiranog ove jeseni). Načelnik i župan upozorili su na nužnost kvalitetnih priprema natječaja kako bi se izbjegli problemi koji su ranije dovodili i do fizičkih sukoba poljoprivrednika.

Na sastanku se raspravljalo i o drugim projektima; od nastavka uređanja dječjih igrališta, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa nad školskim objektima, kanalima i cestama, geokatastarskoj izmjeri, obnovi javne rasvjete preko pohvale da Općina ima vlastitu komunalnu tvrtku (s 20 zaposlenih i opremom) i odlagalište otpada te da već dvije godine provodi selekciju otpada, na čemu već postiže uštede do rasprave o ukupnom stanju školstva, osobito o problemima zbog postojeće mreže škola i nepomirljivog stava mještana Viškovaca i Semeljaca.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum