naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 17. srpnja 2018.

Gorjani - mala općina s velikim ambicijama i konkretnim projektima razvoja

Iako ima manje od 1.600 stanovnika i obuhvaća tek dva sela (Gorjani i Tomašanci), Općina Gorjani ističe se po velikom broju projekata koje provodi u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i resornim ministarstvima, pri čemu se uz skroman općinski proračun izrazito oslanja na bespovratna sredstva nacionalnih i europskih fondova. Na poziv načelnika Ivana Lovića i njegovih suradnika danas (9. srpnja 2018. godine) u radnom posjetu ovoj općini bio je župan Ivan Anušić sa suradnicima, a teme su dakako bile projekti od zajedničkog interesa.
- Osječko-baranjska županija gotovo svakodnevno sudjeluje u projektima Općine Gorjani kao što su zajedničko sufinanciranje besplatnog školskog obroka za sve učenike, a kada je riječ o kapitalnim projektima možemo izdvojiti izgradnju kružnog toka na križanju u Gorjanima, o čemu ćemo vjerojatno dogovoriti i konkretno financiranje Županije. Uz ostale, zaista je značajan projekt energetske obnove Osnovne škole Gorjani vrijedan 2,4 milijuna kuna u čemu Županija sudjeluje s gotovo milijun kuna. To su samo neki od konkretnih projekata koje ovdje zajedno razvijaju Općina, Županija i ministarstva – rekao je župan Anušić te pohvalio općinu i načelnika jer „imaju inicijativu, žele i znaju što hoće, imaju viziju kako će Općina Gorjani izgledati u budućnosti“, pa je siguran da će se započeti projekti uspješno realizirati.
Na sastanku je naglašeno kako je u projekt "Školski obrok za sve" u Osnovnoj školi Gorjani uključeno svih 92 učenika, a od početka nove školske godine Županija će nastojati osigurati uvjete za pripremu barem 1-2 toplog obroka tjedno. Iz županijskog proračuna financirana je izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade u iznosu od 62.500,00 kuna, pa sada slijedi postupak kompletne obnove koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (1.240.314,12 kuna) i Županije (975.148,92 kuna). Projekt je odobren i slijedi potpisivanje ugovora između Osječko-baranjske županije, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Općina Gorjani prijavila je pet projekata na Javni poziv za dodjelu potpora jedinicama lokalne samouprave za ulaganja u komunalnu, društvenu i povezanu infrastrukturu za podizanje kvalitete života stanovnika na području OBŽ u 2018. godini. Njihova ukupna vrijednost je 1.800.000.00 kuna, a od Županije je zatražena potpora u ukupnom iznosu 1.445.000,00 kuna. To je projektiranje sustava odvodnje, izgradnja nerazvrstane ceste - odvojak ulice Stjepana Radića u Tomašancima, izgradnja Doma kulture Tomašanci, rekonstrukcija i opremanje društvenog doma "Lucija Karalić" u Gorjanima te nabava dječjih igrališta za oba naselja. U narednih razgovorima potrebno je odrediti prioritete jer – kako je naglasio župan Anušić – Županija će znatnim sredstvima pomoći izgradnju po jednog kapitalnog projekta u svakoj općini i gradu te tako najkonkretnije pomoći podizanu standarda i ujednačenom razvoju svih dijelova županije.
Županija dakako uvažava prijedloge prioriteta koji dolaze od vodstva i mještana Gorjana i Tomašanaca. Uz energetsku obnovu zgrade i besplatni školski obrok te izgradnju kružnog toka, tako će se iz županijskog proračuna izdvojiti slijedeće godine 75.000,00 kuna za nabavu navalnog vozila za lokalni DVD-e, nastavit će se milijunski vrijedni poslovi geodetsko-katastarske izmjere i u Gorjanima i potom Tomašancima, uz taj zahvat vezana je i priprema dokumentacije za izgradnju cesta Gorjani – Potnjani i Gorjani – Bijala vila te drugi projekti.
Općina Gorjani izdvaja se i po snažnom sudjelovanju u Programima prekogranične suradnje INTERREG, zatim po tomu što je preko Projekta „Zaželi“ u ovoj izrazito maloj općini zaposleno čak 35 žena koje skrbe za 199 starijih osoba, a projekt je vrijedan gotovo pet milijuna kuna (!), stalno se provodi program zapošljavanja na javnim radovima, uređuju se nogostupi, obnavljaju se sakralni objekti, obnovljeno je nekoliko povijesnih i društvenih objekata, a još su ambiciozniji daljnji planovi i projekti koji se baziraju na povijesnoj i kulturnoj baštini.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum