naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 20. kolovoza 2018.

Ivan Gašić donosi poruku da se rad i trud isplate

Ivan Gašić (24) iz Beketinaca izabran je za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, za što je nagrađen i putovanjem u Bruxelles i sudjelovanjem na 5. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika, no izbor je još vrjedniji kao priznanje za rezultate njegova rada. Naime, prije samo nekoliko godina obiteljska farma bila je pred zatvaranjem, a danas je uzorita. Tim povodom u sjedištu Osječko-baranjske županije danas, 15. svibnja 2018. godine, primio ga je župan Ivan Anušić.
- Ova nagrada za mene znači puno, prije svega ponos jer se tomu nisam ni najmanje nadao. Mislim da je bilo presudno što se bavim stočarstvom koje je najteža grana poljoprivrede, proizvodnjom mlijeka, što smo napravili korak naprijed, pri tomu mislim na siranu koja kupi nagrade gdje god se pojavimo. Kada su mljekare nametnule problem s mikrotoksinima bilo je preteško raditi, pa je tata razmišljao i o zatvaranju farme. Molio sam ga da to ne napravi te da probamo još malo ići naprijed pa kako bude. Kada sam završio školu, otac mi je sve prepisao i krenuli smo malim sitnim koracima naprijed. Borba i dalje traje, i trajat će stalno, no trudimo se mlijeko koje proizvedemo na farmi preraditi u sir. Plan za budućnost je sve proizvedene količine mlijeka preraditi u sir, dobiti još državne zemlje – ističe Ivan Gašić.
Župan Anušić čestitao je Ivanu Gašiću te naglasio kako je primjer da se isplati rad i trud. - Ivan je mlad, rođen je 1994. godine, a već je dobio nagradu kao najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj. To njega, ali i mene kao župana Osječko-baranjske županije ispunjava ponosom. Naravno, takvoj nagradi prethodi puno rada, ali to moramo svi napraviti na svojim pozicijama da bi došli do rezultata. On je to uspio i zato ima našu zahvalu i čestitke. Bit ćemo uz njega i njegove buduće projekte jer je pokazao da i u sadašnjim okolnostima može, zna, hoće i umije, a treba mu omogućiti da u budućnosti proširi poslovanje i zaposli ljude, da sir izvozi diljem Europe i svijeta. Osječko-baranjska županije mu je apsolutno na raspolaganju, a apeliram na Ministarstvo poljoprivrede, na one koji odlučuju, koji donose zakone i rade na programu raspolaganja državnim zemljištem da imaju u vidu ovakve mlade ljude koji ostaju na svojoj zemlji, u svom selu i na njivi i rade vrhunske rezultate. Ovaj primjer je poruka da se rad i trud isplate, ali to je individualni uspjeh, pa je ključno da institucije od općina do države prepoznaju i pomognu ljude koji našem sustavu mogu dati veću vrijednost - zaključuje župan Anušić.
Podsjećamo, projekt Ivana Gašića bio je najbolji od 26 pristiglih prijava. Na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka. Godišnje proizvode 200.000 litara mlijeka, od čega 36.000 litara preradi u sir. Mlijeko s njegove farme nosi oznaku „Mlijeko hrvatskih farmi“, a svoje proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane, dok ih velikim dijelom prodaje na kućnom pragu i na sajmovima. Gašić na svom imanju proizvodi i hranu za svoju stoku - tritikal, kukuruz, lucernu, suncokret, ječam i pšenicu. Sirutka, glavni nusproizvod proizvodnje sira se odvaja u posebne spremnike i otprema za hranidbu crnih slavonskih svinja čime su pokriveni i ekološki aspekti projekta.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum