naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 17. srpnja 2018.

Iz Islamskog centra u Osijeku izlazit će dobro i samo dobro

Povodom službene posjete Medžlisu Islamske zajednice Osijek te postavljenja Senada ef. Heveševića za novog glavnog imama ove Zajednice, danas (13. travnja 2018. godine) župan Ivan Anušić i zamjenik župana Goran Ivanović primili su predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiju dr. Aziza ef. Hasanovića i njegove suradnike u sjedištu Županije. Senad ef. Hevešević preuzeo je dužnost nakon iznenadne smrti Enesa ef. Poljića koji je 38 godina obavljao dužnost glavnog imama u Osijeku te je - kako je rečeno - puno učinio na jačanju multikulturalne slike Osijeka i Osječko-baranjske županije.
- Suradnja Islamske zajednice i Županije je bila, a siguran sam da će i ostati odlična. Danas smo otvoreno razgovarali s vodećim predstavnicima Islamske zajednice u Hrvatskoj o suradnji i projektima koje na obostrano zadovoljstvo žele razvijati na području Županije. Novi glavni imam ef. Hevešević je izuzetno obrazovan, odlično govori arapski jezik i spreman je pomoći u našim gospodarskim i turističkim razgovorima s ljudima koji dolaze s područja arapskog jezika - rekao je župan Anušić.
Muftija dr. Aziz ef. Hasanović zahvalio je na prijemu te upozorio da na području Slavonije postoje veliki potencijali koji se mogu rješavati zajedničkim naporima, između ostaloga i kroz Centar za certificiranje halal kvalitete.
- Zajedničkim naporima možemo dati određeni doprinos te usmjeriti i gospodarske aktivnosti. Za uspješan rad postoji obostrana spremnost, no potrebna je i infrastruktura, pa se priprema izgradnja Islamskog centra u Osijeku. Imamo prekrasan idejni projekt koji je dobio „zeleno svjetlo“ i od lokalne zajednice, a sada se traži najbolje rješenje njegove funkcionalnosti i održivosti. U tom smislu s lokalnom upravom i Vladom RH želimo naći najbolje rješenje za muslimane u Osijeku, ali i za grad, županiju i šire. Centar treba biti rasadnik dobrih i zdravih ideja te nuditi ono što je danas potrebno svijetu, a to je kvalitetna integracija. S ponosom ističemo da na ratištima diljem svijeta nema nikoga tko dolazi iz Hrvatske, i to je naš zajednički uspjeh koji dolazi kao plod preventivnih programa koje provodi Islamska zajednica, od vjeronauka do drugih programa koje danas provodimo u Hrvatskoj. U tom kontekstu želimo da i iz budućeg centra u Osijeku ide dobro i samo dobro, a toga danas nedostaje u svijetu – poručio je muftija dr. Aziz ef. Hasanović.
Novi glavni imam Senad ef. Hevešević naglasio je da su prvi dojmovi o Osijeku izrazito pozitivni, a u svom radu namjerava nastaviti započete dobre aktivnosti te ih još unaprijediti u suradnji s lokalnom zajednicom. Dodao je kako na području Medžlise Islamske zajednice Osijek (područje Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije) živi oko 3.000 pripadnika muslimanske vjeroispovijesti, od čega oko 1.000 u Osijeku.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum