naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 17. srpnja 2018.

Izložba u stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu

Povodom Svjetskog dana Roma u Kulturnom centru Eurodom u Osijeku 12. travnja 2018. godine otvorena je izložba „Miranda - holokaust Cigana“ koji je organizirao Grad Osijek, a između ostalih nazočili su joj gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, zamjenik župana Osječko-baranjskog županije Goran Ivanović te saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi. Tom prigodom Kajtazi je rekao da je priča o Mirandi dio napora romske zajednice da većinsko stanovništvo upozna s poviješću Roma i njihovim stradanjima u Drugom svjetskom ratu te da je ova izložba o "romskoj Ani Frank" dio projekta "Kroz Mirandine oči". Smatra da je učinjeno jako puno, ali ne i dovoljno da se Romi integriraju u društvo u zemljama Europske unije, što je naročito vidljivo u manje razvijenim državama, ali je pravilo da su Romi u svim zemljama diskriminirani, pa očekuje da će izložba biti pomak prema razumijevanju romskog i većinskog stanovništva.
Otvaranje izložbe pozdravio je i zamjenik župana Ivanović, koji je naglasio kako će Županijska skupština donijeti odluku kojom će se zadnja nedjelja u svibnju obilježavati kao Dan nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije.
Autor izložbe je predsjednik udruge DROM Veijo Baltzar, koji je ujedno i jedan od vodećih svjetskih romskih književnika i umjetnika. Baltzara je nadahnula priča Slovakinje Mirande koja je preživjela strahote Holokausta, a intervjuirao ju je 2001. godine. Izložba obilazi 20 europskih zemalja, a do sada ju je vidjelo 34 milijuna građana Europske unije. U Hrvatskoj je do sada predstavljena u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Križevcima.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum