naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 20. kolovoza 2018.

U Osijeku održan prvi Forum ICT-društvo

U organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije i Osijek Software City-ja u Osijeku je danas, 23. ožujka 2018. godine, održan prvi Forum ICT-društvo. Središnja tema bila je utjecaj tehnološke dimenzije globalizacije na naše društvo i razvojne prilike koje se time otvaraju. Potporu njegovom održavanju dali su Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo uprave, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Ekonomski fakultet Osijek, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski sabor. U ime Županije skupu je nazočio Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine.
Forum je bio podijeljen u četiri panela; Digitalna ekonomija, digitalni marketing i decentralizacija, Inovacija kao motor razvoja organizacija i lokalnog društva, Lokalni pristup regionalnom i međunarodnom poslovanju te Povlačenje sredstava iz EU fondova za ICT sektor. Kako je uvodno rekao utemeljitelj Instituta za europske i globalizacijske studije Anđelko Milardović, Forum zagovara stvaranje povoljne poduzetničke klime, reformu obrazovnog sustava, poboljšanje zakonodavnog okvira za ulaganje i razvoj ICT sektora, a njime se želi pokrenuti i stručnu raspravu o mogućnostima koje nudi ICT za zaustavljanje iseljavanja mladih iz Slavonije i Hrvatske, što je razvojno i demografsko pitanje, ali i pitanje budućnosti i opstanka. Forum je tako povezao ICT stručnjake s predstavnicima poslovne, društvene i političke zajednice, pa su sudionici raspravljali i predlagali rješenja za jačanje ICT sektora u Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskoj.
- Kroz Osijek Software City i živu ICT scenu, Osijek se već pozicionirao kao jedan od ključnih centara za razvoj ICT-ja u Hrvatskoj. Na Forumu želimo podijeliti naša iskustva sa stručnom javnošću, potaknuti slične inicijative u drugim dijelovima zemlje te pokrenuti raspravu o potrebnim poboljšanjima kako bi zaustavili iseljavanje mladih ljudi ponudivši im bolje uvjete za rad i razvoj. Posebno želimo pokazati da bi pozitivne promjene u pristupu ICT sektoru dovele do otvaranja velikog broja radnih mjesta - rekao je Nandino Lončar iz tvrtke Inchoo iz Osijeka, suorganizatora Foruma u ime Osijek Software City-ja.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum