naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. lipnja 2018.

Uključivanjem Vlade RH može se riješiti problem javnog prijevoza u Slavoniji

Unatoč mnogim problemima javni cestovni prijevoz putnika koji na području Osječko-baranjske županije provode članice grupacije Arriva; Panturist i APP Požega do daljnjeg ostaje na postojećoj razini, no potrebno je što prije pronaći trajno i svima prihvatljivo rješenje. Zaključeno je to danas, 12. ožujka 2018. godine, u Osijeku na ponovnom sastanku članova radne skupine sastavljene od menadžera Arrive Hrvatska i županijskih pročelnika, a koji su vodili župan Ivan Anušić i generalni direktor Arrive Dražen Divjak. Tom prigodom upozoreno je da su problemi zbog ukidanja i potom brzog povratka 72 autobusne linije u veljači ove godine dodatni motiv i upozorenje da se žurno traži optimalno rješenje, osobito zbog skore primjene novog Zakona o javnom prijevozu putnika, kao i europske Uredbe o uslugama javnog željezničkog i cestovnog prijevoza putnika koja je na snazi od 2007. godine, a krajnji rok za njenu primjenu je 1. prosinca 2019. godine.
Sudionici sastanka iskazali su potpunu spremnost na suradnju jer su obje strane svjesne velikog izazova i odgovornosti za javni prijevoz i standard građana. Naime, prema novim zakonskim odredbama županije dobivaju ključnu ulogu u određivanju mreže autobusnih linija, a prijevoznici moraju osigurati ekonomsku isplativost rada, i to treba usuglasiti u regiji koja je suočena s velikim valom iseljavanja, u kojoj npr. autobusni prijevoz ove školske godine koristi 10 posto manje učenika, a na jesen se očekuje još veće smanjenje. Ključnim tako ostaje pitanje iz kojih izvora će se financirati minimalna mreža prijevoza putnika jer županije, gradovi i općine na području Slavonije i Baranje to nipošto ne mogu, pa je jedini izlaz očito u državnim subvencijama.
- Predstavnici Arrive spremni su maksimalno pomoći u definiranju linija i ekonomske cijene prijevoza te traženju modela plaćanja. Sugeriramo da se u Hrvatskoj primjeni model koji koristi Slovenija – rekao je Divjak.
Župan Anušić je naglasio da radna skupina nastavlja pripreme za uspješnu primjenu novog sustava javnog prijevoza te da je izgledan dogovor prijevoznika i županijskih službi oko gotovo svih pitanja, osim - modela sufinanciranja, u što se mora uključiti Vlada Republike Hrvatske. Zaključeno je da se već narednih dana prijedlog rješavanja ovog problema predloži ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću i njegovim suradnicima, a župan Anušić će pozvati i ostala četiri slavonska župana da podrže inicijativu te odazovu se na sastanak u Zagrebu.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum