naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. lipnja 2018.

Povećanje standarda građana zaustavit će nepovoljna demografska kretanja

Uručenje ruža i bombonjera te čestitke svim nazočnim damama povodom Međunarodnog dana žena obilježilo je početak 9. sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije održane danas, 8. ožujka 2018. godine. Zamjenik župana Goran Ivanović pri tomu je istaknuo kako žene čine 66 posto ukupnog broja zaposlenih u županijskoj upravi te su na čelu 10 od 14 upravnih odjela.

Prije prihvaćanja dnevnog reda s 23 točke, vijećnici su prihvatili informaciju da se nakon ranijeg stavljanja mandata u mirovanje iz osobnih razloga od 1. ožujka u vijećničke klupe vratio Darijan Rudan, a time je prestao mandat vijećnika Tomislava Kune.
 

Središnja točka dnevnog reda bila je informacija o stanju sigurnosti na području Osječko-baranjske županije o čemu je uvodno govorio načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece.
 

- Analizom statističkih podataka stanje sigurnosti u 2017. godini na području Policijske uprave ocjenjujemo povoljnim i stabilnim. U odnosu na stanje sigurnosti u 2016. godini obilježeno je smanjenjem broja ukupno evidentiranih kaznenih djela, povećanjem broja prometnih nesreća, povećanjem broja poginulih osoba, povećanjem teško ozlijeđenih osoba i smanjenjem broja prekršaja u cestovnom prometu, smanjenjem broja prekršaja iz područja javnog reda i mira, kao i smanjenjem prekršaja iz ostalih zakonskih propisa te povećanjem
evidentiranih požara – naglasio je načelnik Bece.
 

Vijećnici su podržali izvješće, a na pitanje o migrantskoj problematici koje je postavio vijećnik dr. sc. Nedeljko Bosanac, načelnik Bece je potvrdio da se zaštita i kontrola državne granice na području Policijske uprave u cijelosti provodi, a u tom cilju zatražena su dodatna plovila, oprema i kadrovi.
 

Uobičajeno jedna od prvih točka su bila pitanja vijećnika na koja su umjesto župana Ivana Anušića, koji je u vrijeme sjednice imao važan sastanak u Zagrebu, odgovarali njegovi zamjenici Petar Lagator i Goran Ivanović. Tako je na pitanje vijećnika dr. sc. Ivana Požgaina odgovorio zamjenik župana Lagator te objavio da je izrađen idejni projekt izgradnje ljekarne u krugu Kliničkog bolničkog centra Osijek, zajednički projekt Županije i Ljekarni Srce - Ljekarni Osječko-baranjske županije, što će biti svima koristan, ali i isplativ projekt. 


Na pitanje vijećnika Stjepana Krznarića o mjerama koje poduzima župan radi poboljšanja demografskog stanja u Županiji, zamjenik župana Ivanović naglasio je kako je demografija glavni problem ove Županije, pa je za novu županijsku uprava od prvog dana mandata na prvom mjestu. Župan Anušić ima viziju i program rješavanja tih pitanja, već poduzima niz mjera, no jasno je da se postojeće stanje ne može ni lako ni brzo promijeniti. Ivanović upozorava na nužnu sinergiju u pokretanju razvoja cijele Slavonije i Baranje, nužne porezne promjene, a ključnim drži povećanje standarda žitelja naših sela.
 

Na pitanje vijećnice Renate Forjan o razvoju kontinentalnog turizma, zamjenik župana Ivanović rekao je da se turizam ne događa sam po sebi niti Osječko-baranjska županija može sama. Zato je pokrenut postupak zajedničkog brendiranja svih županija u Slavoniji i Baranji, a osnivanjem Upravnog odjela za kontinentalni turizam ova problematika se uzdiže na najvišu razinu županijske uprave. Između ostalog upozorio je na nedostatne smještajne kapacitete jer je evidentirano tek 3.500 ležaja u cijeloj županiji, što nije dovoljno za ozbiljan turizam. Zaključio je da se aktualnim i novim mjerama postupno mijenja ukupna slika turizma, koji postaje jedna od temeljnih razvojnih djelatnosti na području Osječko-baranjske županije.
 

Vijećniku Andreju Juriću odgovoreno je da će županijske službe provjeriti što se događa s udrugom roditelja djece s posebnim potrebama „Baranjski leptirići“, kojoj je Županija financijski pomogla 2016. i 2017. godine, a ove godine još nije dostavila zahtjev za potporu. Kako je naveo Jurić, udruga prestaje s radom iako ima oko 200 članova i potrebna je građanima Belog Manastira, osobito djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. 


Pitanja županu postavili su također dr. sc. Lidija Dujmović, Željko Macanić, Zvonko Pongrac i Ivica Mandić.


kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum