naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 20. kolovoza 2018.

Novi EU projekt u Osječko-baranjskoj županiji: „Vrijeme je za školski obrok“

Od početka 2018. godine Osječko-baranjska županija osigurala je besplatan obrok za sve učenike 72 osnovne škole, za što je u proračunu predviđeno 12 milijuna kuna (sa ukupno pet milijuna kuna u projektu sudjeluju jedinice lokalne samouprave). Tako je većina od ukupno 21.519 učenika obuhvaćena županijskim projektom „Školski obrok za sve“, dok je financiranje prehrane 1.614 učenika pokriva iz drugog projekta, odnosno projekta „Vrijeme je za školski obrok“ koji se provodi u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020. Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt „Vrijeme je za školski obrok“ je nastavak projekta „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ koji je Osječko-baranjska županija uspješno provodila u 2016./2017. školskoj godini, a financira se sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije. U nazočnosti zamjenika župana Gorana Ivanovića i Petra Lagatora, v.d. pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Sandre Filipović i njenih suradnika te ravnatelja osnovnih škola kojima je osnivač Županija, početna konferencija ovog projekta Europske unije održana je 13. veljače 2018. godine u Velikoj vijećnici Županijske skupštine.
- Cilj projekta „Vrijeme je za školski obrok“ je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, i to u vidu podjele hrane u osnovnim školama. Projektom je obuhvaćeno 1.614 učenika u 42 osnovne škole kojima je osnivač Osječko-baranjska županija. Uz mogućnost retroaktivnog podmirivanja prihvatljivih troškova, provedba projekta počela 22. prosinca 2017. godine, a prihvatljivi troškovi financirat će se do 2. listopada 2018. godine. Vrijednost projekta je 1.436.851,40 kuna, što su u cijelosti bespovratna sredstva koja su 85 posto osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a 15 posto iz Državnog proračuna Republike Hrvatske – rekla je Sandra Filipović te naglasila da (usporedno s ovim EU projektom) Osječko-baranjska županija od početka ove godine provodi i vlastiti projekt, „Školski obrok za sve“ kojim je svim osnovcima s područja Županije, pa čak i Grada Osijeka, osiguran besplatan obrok.
Zamjenik župana Goran Ivanović istaknuo je kako je trenutno za sve učenike osiguran besplatan obrok, a intencija je da se u narednom razdoblju osigura kuhan i zdrav obrok, i to od namirnica proizvedenih na lokalnim OPG-ovima. U tom cilju Županija pomaže opremanje školskih kuhinja i blagovaonica, kako bi se na kraju projekt mogao cjelovito provoditi na području cijele Županije.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum