naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 20. kolovoza 2018.

Vlastitim projektima Županija nadoknađuje nedostatak novca za zdravstvenu zaštitu

U organizaciji Zaklade Konrad Adenauer (KAS) i Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ) 7. veljače 2018. godine u Hotelu Westin u Zagrebu održana je konferenciju pod nazivom „Gospodarstvo i zdravstvo - izazovi hrvatskog zdravstvenog sektora“. Raspravljalo se o trenutnom stanju hrvatskog zdravstva, pitanju može li hrvatsko gospodarstvo zadovoljiti potrebe modernog zdravstvenog sustava, zatim da li državno i privatno zdravstvo čine javno zdravstvo i može li se razlikovati zdravstvena usluga u odnosu na vlasništvo nad ustanovama te drugim aktualnim temama, a uvodno izlaganje podnio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Na konferenciji je sudjelovao i Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije u kojoj je stanje zdravstva slično onomu na drugim područjima Hrvatske, ali ima i više posebnosti.

Na ukupno stanje zdravstva na području Osječko-baranjske županije sa razine županijske uprave može se utjecati u skladu s programskim i financijskim okvirima, ali i zakonskim nadležnostima. Županija tako skrbi o domovima zdravlja, ljekarništvu, zavodima za javno zdravstvo i hitnu medicinu, ali nema nadležnosti na rad Kliničkog bolničkog centra Osijek, koji je temeljna institucija cijelog sustava, no aktualnoj županijskoj upravi to nije prepreka da se aktivno uključi i u njene projekte. Županije sada financijski pomaže obnovu prostorija i opreme Ginekologije, Zavoda za liječenje boli, Psihijatrije i druge zahvate.  

Kvalitetna i dostupna zdravstvena usluga

Utjecaj Županije na stanje zdravstvenog sustava određeno je prije svega raspoloživim financijskim sredstvima. Tako je u 2018. godini za financiranje zdravstvenih ustanova osigurano 21.398.594,00 kuna, za sufinanciranje ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu 3.329.000,00 kuna te za financiranje projekata promicanja zdravlja, prevencije i ranog otkrivanja bolesti 2.840.000,00 kuna. Očito nedovoljni iznosi sredstava u odnosu na objektivne potrebe i želje, nadoknađuju se racionalnom organizacijom, sve većim korištenjem bespovratnih i(li) povoljnih sredstava nacionalnih i europskih fondova te vlastitim projektima. Temeljni cilj je svim građanima osigurati kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu te ljekarničku uslugu. Pružanje zdravstvenih usluga nastoji se održati što bliže pacijentima, dakle i u naseljima s manjim brojem stanovnika. Naravno, provodi se niz pojedinačnih projekata, čak i jedinstvenih u Hrvatskoj poput projekta pomoći u slučaju srčanih udara koji se već godinu dana primjenjuje u Baranji.  

Jedan spašen život - neprocjenjivo!

Na području Baranje živi oko 40.000 osoba pretežito starije životne dobi, a površinom čini oko 27 posto Osječko-baranjske županije, no HZZO za to područje ima organiziran samo jedan interventni tim hitne pomoći. Zato je s razine Županije iniciran pilot projekt osposobljavanja pripadnika vatrogasnih postrojbi za rukovanje defibrilatorima odnosno automatskim uređajima pomoću kojih je moguće spasiti život osobi kod koje je došlo do srčanog zastoja, i to u prvim minutama nesretnog slučaja te potom pružanje prve pomoći do dolaska liječnika. Županija je uz pomoć Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije educirala 64 osobe koje djeluju u 9 dobrovoljnih vatrogasnih društava, a samoinicijativno su im se pridružili i drugi građani, osobito iz baranjskih škola. Vrijednost ove investicije je 170.000 kuna, no s obzirom da se radi o spašavanju ljudskih života u situacijama kada je prvih 10 minuta ključno za oživljavanje, onda je ova investicija zapravo - neprocjenjiva. 

Nastavak započetih i uvođenje novih projekata

Župan Ivan Anušić nadalje naglašava aktualni projekt „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije“ koji će se provoditi tijekom 2018.-2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 23.899.295,09 kuna, a financirat će se bespovratnim sredstvima iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje 2014.-2020. (20.029.166,70 kn), a razliku do ukupne vrijednosti pokrit će Osječko-baranjska županija. Projektom je predviđena nabava opreme za potrebe domova zdravlja i koncesionara te obavljanje infrastrukturnih radova na domovima zdravlja (preuređenje zgrade rodilišta u Đakovu, energetska obnova zgrade Doma zdravlja Našice, izgradnja rampi i dizala na objektima domova zdravlja i drugo).
Osim kapitalnih ulaganja u zgrade i opremu radi povećanja standarda zdravstvene zaštite, u županijskom proračunu za ovu godinu osigurana su i sredstva za prevenciju bolesti, javnozdravstvene mjere, kontrolu ispravnosti vode za piće, monitoring tigrastog komarca, za projekte borbe protiv ambrozije, za znanstvene i stručne projekte Medicinskog fakulteta, dovršetak projekta „Uređenje operacijske sale za liječenje boli“ u KBC-u Osijek te druge projekte udruga i drugih organizacija.


kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum