naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 20. kolovoza 2018.

Skupština OBŽ: Od prijevoza putnika preko energetske obnove i obroka u školama do – sami sebi smanjili plaće!

Već osma sjednica u osmom mjesecu aktualnog saziva Skupštine Osječko-baranjske županije održana je danas, 8. veljače 2018. godine, a sadržavala je 18 točaka dnevnog reda, s time da je 13 vijećnika postavilo ukupno 20 pitanja na koja je odmah odgovorio župan Ivan Anušić. Najveću pozornost ipak su dobile rasprave o aktualnoj problematici javnog prijevoza putnika, smanjenju plaća županijskim dužnosnicima, opremanju i završetku Centra za autizam, provođenju projekta „Školski obrok za sve“ te energetskoj obnovi škola. Vijećnici su usvojili i izvješće o radu župana u prvih šest mjeseci mandata.

Vijećnici Darko Dorkić, Željko Macanić, Ivica Mandić i Goran Soldo potaknuli su raspravu o stanju javnog prijevoza putnika, ukidanju čak 72 linije u jednom danu te povlačenju te odluke nakon intervencije župana Anušića, premijera Andreja Plenkovića i ministra Olega Butkovića. Uz očito odobravanje, podršku pa i zahvale za učinjene aktivnosti, župan je pojasnio tijek događanja i daljnji slijed. Podsjetio je kako je javni prijevoz putnika na području istočne Hrvatske godinama problematičan, a kulminirao je odlukom Uprave Panturista o ukidanju 72 linije u samo jednom danu. Time su izazvali blokadu cijelog sustava, od putovanja učenika, studenata i radnika do ostalih pratećih posljedica. Na taj nekorektan i ucjenjivački potez župan je reagirao hitnim sastancima s resornim ministrima, premijerom i prijevoznicima te je odmah došlo do vraćanja u promet svih linija.

- Članice grupacije Arriva, Panturist i APP drže monopol u javnom putničkom prijevozu na našem području, pa su se tako i ponašali, no rješavanje problema uključili su se i Vlada i ministarstvo te je sigurno da se ovakav slučaj više neće dogoditi. Svim našim učenicima, studentima, radnicima i drugim korisnicima javnog prijevoza poručujem da mogu putovati mirno i po uobičajenom rasporedu, a pitanje financijskih problema prijevoznika nećemo rješavati isplaćivanjem milijuna na njihov račun nego će o mogućim i zakonskim rješenjima prijevoznici raspravljati već idućeg tjedna s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Vlade i Županijom. Posebno je važno da od 1. svibnja stupa na snagu novi Zakon o putničkom prijevozu, usklađen s propisima EU, koji će definirati odnose te na vrijeme spriječiti neželjene situacije – rekao je župan Anušić.  

Sami sebi smanjili plaće! 

Vijećnici Županijske skupštine jednoglasno su podržali točku „Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o plaći i naknadi za rad dužnosnika Osječko-baranjske županije“. Riječ je zapravo o prijedlogu i odluci župana Anušića i njegovih zamjenika Petra Lagatora, Gorana Ivanovića i Radomira Čvarkovića da - sami sebi smanje plaće! Naime, predložili su da se njihove plaće smanje pet posto, a plaće pročelnika i njihovih zamjenika za 10 posto. Istovremeno će se za 10 posto povećati plaće zaposlenika u Županiji koji sada imaju najmanja primanja. Odluka će se primjenjivati već za veljaču.  

Najmoderniji Centar za autizam gotov već u rujnu 2018. 

Izgradnju Centra za autizam u Osijeku započela je bivša županijska uprava, no angažiranjem župana Anušića i nove županijske uprave ubrzani su postupci izgradnje, osiguran dio bespovratnih sredstava, a sada je dogovoren i način opremanja Centra. – Obavili smo razgovore u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje će zajedno s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Županijom i Gradom sudjelovati u financiranju nabave opreme. Centar će ubrzo biti građevinski potpuno završen, u tijeku su unutarnji radovi, a predstoji opremanje pa će umjesto 2019. godine Centar biti gotov već u rujnu ove godine. S predstavnicima tri ministarstva i Grada Osijeka uskoro ćemo razgovarati o konkretnim omjerima sufinanciranja opreme, a potom kreće postupak javne nabave. Bit će to najmoderniji Centar za autizam ne samo u Hrvatskoj nego i u našem okruženju – istaknuo je župan Anušić. 

Besplatan, zdrav i topao obrok za svakog učenika 

Prva faza projekta „Školski obrok za sve“ (besplatni obrok za sve učenike u svim osnovnim školama na području Županije, pa tako i u Gradu Osijeku kojima Županija nije osnivač) primjenjuje se od 1. siječnja, a u školama poput OŠ Ladimirevci i u cijelosti. Uz potporu Županije u tijeku je druga faza - osiguranje prostora i opreme za pripremu toplog obroka, a potom slijedi treća faza – posluživanje toplog obroka učenicima i to s namirnicama proizvedenima na domaćim obiteljskim gospodarstvima.  

- Postupno i u skladu s raspoloživim sredstvima stvaramo uvjete za cjelovitu primjenu projekta u svim školama, što je moguće ostvariti tijekom 2-3 godine. Želimo besplatan, zdrav i topao obrok osigurati svakom učeniku, pomoći roditeljima u plaćanju, a ujedno pomoći i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Do tada apeliramo na ravnatelje da je njihova obaveza brinuti da hrana bude kvalitetna, po mogućnosti da se nabavlja od OPG-ova iz naše Županije, a prije svega da vode brigu što se kupuje jer se djeci ne smije bilo što dijeliti za prehranu – poručio je župan. 

OBŽ vodeća u Hrvatskoj po energetskoj obnovi  

Na pitanje vijećnika Leona Žulja o energetskoj obnovi škola u Valpovu i Ladimirevcima, župan Anušić je kazao kako u svibnju ove godine počinje projekt energetske obnove Osnovne škole Matije Petra Katančića u Valpovu u vrijednosti 6,5 milijuna kuna te Osnovne škole Ladimirevci čija je vrijednost 4,4 milijuna kuna. Međutim, Osječko-baranjska županija je nominirala čak 30 projekata energetske obnove, ukupne vrijednosti 121 milijun kuna, od čega udio Županije iznosi 52,5 milijuna kuna, pa je Osječko-baranjska županija vodeća u Hrvatskoj po broju i vrijednosti apliciranih i odobrenih projekata energetske obnove.


kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum