naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 19. kolovoza 2018.

26. obljetnica stradanja 30 hrvatskih branitelja

Jedan od najtežih dana Domovinskog rata na području Osječko-baranjske županije svakako je 5. prosinca 1991. godine. Linije obrane Osijeka i okolnih mjesta bile su izložene frontalnom i izuzetno snažnom napadu srpskih formacija, o čemu svjedoči i podatak da je samo toga dana poginulo čak 30 hrvatskih branitelja. Najviše žrtava imala je 106. brigada HV-a (24 poginulih), dok je iz 101. brigade poginulo četiri, a iz 130. i 135. brigade po jedan branitelj.

U spomen na sve vojne i civilne stradalnike i ove je godine obilježen taj tragičan dan. Tako su za poginule branitelje u predjelu šume Rosinjača danas (5. prosinca 2017. godine) upaljene svijeće i položeni vijenci pred spomen pločom u Ulici A. Hebranga 32 u Osijeku, odnosno ispred zgrade iz koje je krenula većina tada poginulih hrvatskih branitelja, a danas o njihovom hrabrom djelu i žrtvi s ponosom i tugom svjedoče njihovi prijatelji i suborci, članovi USHDR Sveti Rok. Spomen i poštovanje stradalima iskazao je i župan Ivan Anušić.
- Tog dana 1991. godine Osijek i okolna mjesta napadnuti su izuzetnom silinom. U večernjim satima pao je Antunovac, poginuli su branitelji na Rosinjači i drugim crtama bojišta, a neprijatelj je došao najbliže gradu. Linije obrane su ipak utvrđene i grad Osijek je ostao slobodan, što je veliki uspjeh nas branitelja, ali znamo da su bile i velike žrtve jer je tri četvrtine grada bilo u okruženju. Naravno, uvijek moramo naglasiti da svi imamo poseban pijetet prema gradu Vukovaru čiji su branitelji tri mjeseca uspjeli održavati onako silne napade, koji bi izazvali puno veća razaranja u Osijeku da su ranije počeli – rekao je župan Anušić.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum