naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. lipnja 2018.

Dogovor o prioritetima u vodoprivrednim projektima

Vodoopskrba, odvodnja, (ne)održavanja kanala 3. i 4. reda i slična vodoprivredna pitanja redovita su tema radnih sastanaka župana Ivana Anušića s općinskim načelnicima i gradonačelnicima, a odgovor na njih u velikoj mjeri ovisi o stajalištu Hrvatskih voda. Župan Ivan Anušić stoga je 13. studenoga 2017. godine u sjedištu Osječko-baranjske županije organizirao sastanak čelnika općina Podravska Moslavina, Marijanci, Ernestinovo, Bizovac, Bilje i Drenje s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, komu je nazočio i direktor Vodnogospodarskog odjela Osijek Željko Kovačević.
Zoran Đuroković u startu je izjavio kako Hrvatske vode ove godine ulažu oko 240 milijuna kuna na područje Osječko-baranjske županije, što je dvostruko više od prihoda koji ubiru s ovog područja te da će se pokušati što prije u funkciju staviti Sustav navodnjavanja Gat. Načelniku Podravske Moslavine Zdravku Šimari pak odgovorio je kako Hrvatske vode ne mogu u cijelosti financirati projekt odvodnje u ovoj općini vrijedan 21 milijun kuna, no financijski će pratiti radove po fazama i prioritetima. Šimara je zadovoljan što su Hrvatske vode omogućile uređenje tzv. karaule za turističku namjenu.
Problem neuređenih kanala 3. i 4. reda karakterističan je u svim općinama, a Darko Dorkić u ime Općine Marijanci traži hitno reagiranje. Na žalost, na tom području vlada konfuzija zbog neusklađenosti propisa i potreba. Poljoprivrednici više nisu obveznici vodne naknade, pa su Hrvatske vode ostale bez dijela prihoda i ne mogu obaviti potrebne radove. S druge strane zbog zakonskih ograničenja poljoprivrednici ne smije samoinicijativno čistiti kanale, nego za to trebaju poslati zamolbu (!) i dobiti odobrenje Hrvatskih voda. Osim toga, izvođači radova na čišćenju kanala vode pravi rat na javnim natječajima, koji se poništavaju, pa ionako skromna sredstva za tu namjenu ostaju neutrošena, a kanali i dalje zarastaju u korov i raslinje. Na sastanku je stoga zaključeno da se pokrene inicijativa za izmjene zakona kako bi se financiranje tih radova omogućilo zajedničkim sredstvima Hrvatskih voda, jedinica lokalne i regionalne samouprave te poljoprivrednika. Do tada će se raditi po prioritetima, što sigurno nije dostatno.
Načelnik Srećko Vuković upozorava na problem poplava zbog neodržavanja odvodnih kanala u Samatovcima, Cretu i Bizovcu. Sada se intervenira u hitnim slučajevima, no zaključeno je da se to pitanje treba sustavno riješiti, a uz Hrvatske vode u rješavanje tih problema treba uključiti i jedinice lokalne samouprave, kao i Hrvatske ceste.
Prema riječima načelnice Marijane Junušić u Općini Ernestinovo također postoji problem održavanja kanala 3. i 4. reda te oborinskih kanala, osobito u Laslovu. Potporu Hrvatskih voda očekuje kod završetka sustava navodnjavanja na 76 hektara te sustava odvodnje u Ernestinovu, ali i nastavku uređenja meandra u koji je uloženo 9 milijuna kuna, a potrebno je provesti i drugu fazu uređenja kako bi projekt donosio dobit.
Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj ističe kako Hrvatske vode prate mnoge projekte u ovoj baranjskoj općini, a problemi poput sanacije cesta nakon izgradnje sustava odvodnje postupno se rješavaju. Očekuje daljnju pomoć, a osobite mogućnosti vidi u uređenju (asfaltiranju) krune nasipa čime će se stvoriti dodatni preduvjeti za razvoj cikloturizma.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum