naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. lipnja 2018.

Mala općina za velike investicije

Iako ima samo 1.652 stanovnika (prema popisu iz 2011. godine) u Općini Donja Motičina puno je završenih i započetih investicija, a još više ih je u planu. Načelnik Željko Kovačević stoga je pozvao župana Ivana Anušića u radni posjet te predložio čak 14 točaka, uglavnom u vezi izgradnje infrastrukture, što je pohvalio i župan.
- Kada općinski načelnik i općinska uprava imaju inicijativu, kada znaju što žele te predlažu kako to napraviti, onda nitko te zahtjeve ne može niti smije ignorirati. Zato mi je bilo drago posjetiti Općinu Donja Motičina, gdje smo donijeli konkretne zaključke o svim predloženim točkama, od pitanja infrastrukture, odvodnje i vodoopskrbe, nerazvrstanih cesta i poslovne zone do školstva. Dogovorili smo konkretne mjere koje ćemo u 2018. godini i realizirati – rekao je župan Anušić.
Zaključeno je tako da se nastavljaju pripreme za uređenje ceste Seona – Gornja Motičina, jednog od preostalih sedam naselja u Osječko-baranjskoj županiji koja još uvijek nemaju asfaltnu nego tucaničku podlogu. No, u očekivanju asfaltiranja te ceste, pripreme počinju i za projekt izgradnje ceste Donja Motičina – Gornja Motičina te potpuno nove prometnice od Donje Motičine do Đurđenovca, što će se pokušati realizirati preko mjere Programa ruralnog razvoja.
Načelnik Kovačević očekuje u suradnji s Hrvatskim vodama skoro rješenje vodoopskrbe za 38 obitelji u Gornjoj Motičini, za što će se po uputi župana prvo obratiti VGO-u Osijek. Od Hrvatskih voda puno očekuje i glede izgradnje kanalizacije, pogotovo što dosadašnji radovi odlučno napreduju, a definiraju se zadnji detalji projekta priključenja na prečistač u Našicama.
U suradnji sa Županijom i prema planu odvijaju se radovi na uređenju ambulante, svako mjesto u općini ima društveni dom, a preko županijskih javnih poziva namjerava se nastaviti njihovo uređivanje i opremanje. Na žalost, još uvijek je neizvjesno na koji će se način riješiti pitanje pokretanja Poslovne zone Topolinka za koju su investitori poslali ozbiljna pisma namjere, no izgradnju koči zakonska odredba o nemogućnosti gradnje zone ukoliko slična postoji u krugu od 25 kilometara. Čeka se stoga promjena zakona ili ustupak kako bi se u ovoj poslovnoj zoni otvorila nova radna mjesta.
- Zahvaljujem županu na posjetu i dosadašnjoj suradnji, a nadam da će i dalje biti tako dobra. Složili smo se da trebamo dalje raditi i graditi, a posebno želimo raditi na projektima kontinentalnog turizma koji želimo podići na višu razinu. Za to imamo prirodne potencijale i projekte, a i potporu župana. Važno je da se i na ovom području otvaraju radna mjesta, gradi infrastruktura i stvaraju uvjeti za kvalitetan život – ističe Kovačević.
Posebno se priprema izgradnja višenamjenske zgrade koju će koristiti sve udruge iz ove općine. Vrijednost projekta je 7,4 milijuna kuna, što se očekuje preko Mjere 7.4. Dakako, pomoći će i Županija, između ostaloga i obilježavanje 70 godina djelovanja nogometnog kluba i dobrovoljnog vatrogasnog društva, koji su uz mjesno kulturno-umjetničko društvo ponos ove općine.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum