naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. lipnja 2018.

Vatrogasci iz Austrije i Njemačke u Osijeku

Sustavan pristup vatrogastvu u Osijeku postoji već 140 godina, a među njegovim osnivačima mnogi su bili Nijemci i Austrijanci. Poštujući povijesne događaje i zasluge, a osobito želeći postojeći sustav vatrogastva unaprijediti iskustvima iz vodećih članica Europske unije, na inicijativu župana Ivana Anušića u trodnevni posjet Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji došli su predstavnici vatrogasaca iz ove dvije prijateljske zemlje. Primili su ih predstavnici Osječko-baranjske županije na čelu sa zamjenikom župana Goranom Ivanovićem te Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, u kojoj djeluje čak 146 dobrovoljnih vatrogasnih društava.
- Povijesni razvoj vatrogastva u Osječko-baranjskoj županiji istovjetan je onom u Austriji i Njemačkoj, pa i danas ima mnogo sličnosti. Isto tako, važno je istaknuti i povijesnu prisutnost brojne austrijske i njemačke nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj županiji. Cilj ovog susreta je razmjena iskustava u organizaciji vatrogasne djelatnosti i pronalaženje najboljih načina buduće suradnje s obzirom na postojeću suradnju velikog broja dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Austrije i Njemačke s vatrogascima iz Osječko-baranjske županije – rekao je župan Ivan Anušić prilikom prijema u sjedištu Županije. Gostima je poželio ugodan boravak u Slavoniji i Baranji te uspješnu razmjenu iskustava i znanja s hrvatskim vatrogascima.
Gosti su razgledali Osijek, Našice, Ladimirevce, Kopački rit i Kneževe Vinograde, a dakako posebno ih je zanimao posjet Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Osijeka te obilazak dobrovoljnih vatrogasnih društava.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum