naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. lipnja 2018.

VHS ipak (se) kreće

Studija opravdanosti Višenamjenskog hidrotehničkog sustava Osijek, poznatijeg kao VHS, napravljena je još 2017. godine, o čemu svjedoče letak, hrpe dokumenata i milijuni kuna utrošenog novca, a stvarno se ništa nije dogodilo. Pripreme za taj projekt vrijedan čak 2,6 milijardi kuna i projekt iznimnog gospodarskog potencijala za cijelu Slavoniju i Baranju počele su zapravo još 1992. godine, no danas je opet na početku. Kako bi utvrdio stvarno stanje, a osobito realne mogućnosti i način realizacije projekta župan Ivan Anušić danas, 13. studenoga 2017. godine, održao je sastanak s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, predstavnikom HEP-a Draženom Lovrićem, direktorom Vodnogospodarskog odjela Osijek Željko Kovačevićem i predstavnikom Elektroprojekta Zlatkom Pletikapićem.
Projektant Pletikapić upozorio je kako je u proteklih deset godine došlo do značajnih zakonskih promjena, osobito na području zaštite prirodnih vrijednosti, što ovom energetskom projekt daje sasvim nove okvire, ali i otežava uvjete za realizaciju. Ponovio je iznimnu vrijednost projekta jer bi se njime uz proizvodnju električne energije (237 GWh godišnje) ujedno zaposlilo oko 1.000 ljudi, omogućilo navodnjavanje do 120.000 hektara, otvorilo nove prometne i osobito turističke mogućnosti, omogućio razvoj ribnjačarstva, povećala sigurnost od poplava… Posebno je naglasio kako biljni i životinjski svijet, kao i ukupni ekološki sustav ne bi bio ugrožen, a postoji plan kako bi se izbjeglo negativan utjecaj na sustav podzemnih voda (gradnjom 39 zdenaca iz kojih bi se osigurala pitka voda).
Najveći razlog dosadašnjeg odgađanja projekta svakako je nedostatak novca, no sada se za tu namjenu mogu koristiti sredstva EU fondova pa je projektu potrebno dati stratešku dimenziju za Hrvatsku i EU. Naravno, ostaje dvojba tko će biti nositelj projekta; Hrvatske vode ili HEP, što je ostalo otvorenim i nakon današnjeg sastanka. Kako se projekt opet ne bi beskonačno odgađao dogovoreno je da naredne aktivnosti koordinira Osječko-baranjska županija te da se što brže pripremi potrebna dokumenacija u vezi utjecaja na okoliš te za apliciranje projekta na fondove Europske unije. Vrijednost ovog noveliranja projekta odnosno novih prioritetnih pripremnih radnji iznosila bi gotovo četiri milijuna kuna, a pokrit će ih uglavnom hrvatske vode i HEP.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum