naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. lipnja 2018.

Radni sastanci županijskog izaslanstva u Bruxellesu

Tijekom boravka na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić posjetio je Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri Europskoj uniji gdje se susreo s Vesnom Lončarić i ostalim članovima Predstavništva te su razgovarali o kohezijskoj politici Unije i načinu na koji će utjecati na razvoj Hrvatske. - Kohezijska politika će smanjiti prvenstveno gospodarske i socijalne razlike koje postoje između EU regija, ali također i jačati globalnu konkurentnost europskog gospodarstva. No prije toga, na razini Hrvatske moramo učiniti predradnje kao što su izmjena statističkih regija. Jednu statističku regiju trebaju činiti slavonske županije, a nikako kao što je do sada bilo, zajedno sa Zagrebom. Jer Zagreb je istočnoj Hrvatskoj umjetno podizao stopu razvijenosti pa nismo bili konkurentni za mnoge projekte. S druge strane, mi smo svojim niskim indeksom razvijenosti bogatijoj središnjoj Hrvatskoj umjetno spuštali indeks, pa su se oni činili uvjetno rečeno siromašnijima nego jesu, a time su i ostvarivali određene benefite. Slavonske županije moraju biti jedna NUTS 2 regija kako bi se dobila realna slika o indeksu razvijenosti naše regije – rekao je Anušić tom prigodom.
Izaslanstvo Osječko-baranjske županije susrelo i s predstavnicima Autonomne pokrajine Vojvodine na čelu s predsjednikom Vlade Igorom Mirovićem. Na sastanku je zaključeno kako je potrebno napraviti sporazum o prekograničnoj suradnji kako bi još efikasnije koristili Europske fondove predviđene za tu namjenu. Do sada je putem prekogranične suradnje sa Srbijom realizirano 50 projekata iz Fondova Europske unije vrijednih 32,1 milijuna eura. Cilj prekogranične suradnje je i osnažiti položaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini te im osigurati jednaka prava kakva u Hrvatskoj uživa srpska nacionalna manjina.
U Europskom je parlamentu održana i konferencija na temu „S EU fondovima do bolje prometne povezanosti“ kojoj je domaćin bila hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica. Primjere dobre prakse pokazali su predstavnici Mađarske, Poljske i Italije, a o prometnoj povezanosti Osječko-baranjske županije s ostatkom Hrvatske, ali i Europe govorio je župan Ivan Anušić naglasivši kako je dovršetak Koridora 5C kroz Baranju od strateške važnosti za razvoj naše županije. - Kvalitetna prometna infrastruktura temelj je razvoja gospodarstva i turizma Slavonije i Baranje – kazao je župan.
Upravo o razvoju gospodarstva i turizma, županijsko i izaslanstvo Grada Osijeka razgovaralo je i s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore na čelu s direktoricom Komore u Bruxellesu Dragicom Martinović. Mnogobrojne prvenstveno logističke i savjetodavne usluge koje komora može ponuditi, Osječko-baranjska županija do sada nije koristila. Stoga su na ovom prvom i inicijalnom sastanku župan Anušić i direktorica Martinović dogovorili buduću suradnju. Osječko-baranjska županija će već iduće godine na najvećem u Belgiji sajmu gastronomije predstaviti bogatu gastro i eno ponudu Slavonije i Baranje. Razgovarali su i o plasmanu proizvoda naših OPG-ova na međunarodno tržište jer je u cijeloj Europi potražnja za eko proizvodom kojom se naši proizvođači mogu pohvaliti sve veća. Upravo autohtonim i na ekološki način proizvedenim delikatesama Osječko-baranjska županija može osigurati ulaznicu za zahtjevno europsko tržište.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum