naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. lipnja 2018.

Općina Drenje: Kako turistički iskoristiti jedinstvena prirodna bogatstva?

Prema Pravilniku o određivanju područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima iz 2015. godine samo 10 (od ukupno 42) jedinica lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije imaju status područja sa značajnim prirodnim ograničenjima. To su Bizovac, Đurđenovac, Ernestinovo, Koška, Levanjska Varoš, Petrijevci, Podgorač, Strizivojna, Šodolovci i Trnava. Istovremeno, prema objektivnim kriterijima (kiselost tla) većina općina i gradova Osječko-baranjske županije zavrijeđuje taj status, a - sukladno uredbi o potporama ruralnom razvoju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj – korisnici zemljišta na takvim područjima ostvaruju pravo na naknadu od 119,85 eura po hektaru. Na žalost, nacionalni Pravilnik to pravo ne uvažava. Među „oštećenima“ je i Općina Drenje, pa je načelnik Slavko Dešić predložio upravo taj problem za prvu točku današnjeg (28. srpnja) sastanka sa županom Ivanom Anušićem, zamjenicima župana Petrom Lagatorom i Goranom Ivanovićem te županijskim pročelnicima, održanog u Drenju.

Poljoprivredni proizvođači s područja sa značajnim prirodnim ograničenjima kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske ostvaruju i druga prava, pa je na sastanku zaključeno da stručne službe Županije ponovno upute dopis Ministarstvu poljoprivrede u komu će se zatražiti revidiranje Odluke o proglašenju planinskih područja, područja sa značajnim prirodnim ogrničenjima i ostalih područja s posebnim ograničenjima u poljoprivredi, točnije uvrštenje na popis i ostalih jedinica lokalne samouprave na području Županije koje ispunjavaju potrebne kriterije.

Na sastanku su razmatrane i mogućnosti razvoja turizma na području Općine Drenje, osobito Projekt „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine jezera Borovik“, koji je moguće financirati i iz europskih fondova. Projekt se odnosi na područje Grada Đakova te općina Drenje i Levanjska Varoš, pa su gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, načelnik Levanjske Varoši Slavko Tidlačka i načelnik Drenja Slavko Dešić suglasni da zajednički nastave prpreme i provođenje projekta. Župan Anušić najavio je financijsku i stručnu pomoć Županije, pa je zaključeno da se prvo i ubrzano pripreme potrebni podaci i sredstva za izradu projektne i ostale dokumentacije, kako bi se potom moglo aplicirati i na sredstva europskih fondova.

Župan je općinsko vodstvo podržao i u pripremi projekta koji se čiji je nositelj Zajednica ribolovno sportskih društava Đakovštine, izgradnju cesta i druge infrastrukture koja je potrebna općini rascjepkanoj na 12 sela, a sa samo 2.000 stanovnika. Najmanje nade ima tek za izgradnju poslovne zone.


kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum