naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. lipnja 2018.

Županija ubrzava izdavanje građevinskih dozvola

Od 15. srpnja na snazi su nove izmjene i dopune Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojima je omogućena predaja novih zahtjeva do 30. lipnja 2018. godine. Drugim riječima, rok za legalizaciju praktično je produžen još gotovo godinu dana. Povodom tih i ostalih aktualnih izmjenama zakonskih odredbi, županijski Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo danas, 27. srpnja 2017. godine, organizirao je u Osijeku eksternu edukaciju za ovlaštene arhitekte, inženjere građevinarstva i geodezije.

Na početku edukacije, njene sudionike pozdravio je župan Ivan Anušić. Naglasio je kako je ubrzanje postupka izdavanja građevinskih dozvola jedan od prioriteta u radu županijske uprave te da je županijski resorni odjel već spreman izdati građevinsku dozvolu u roku od 15 dana svakom investitoru. Međutim, za to je potrebno pripremiti potpunu dokumentaciju, pa se ova edukacija organizirala upravo radi kvalitetnije koordinacije rada projektanata, investitora i djelatnika Upravnog odjela.

Praćenjem postupaka izdavanja građevinskih dozvola, uočeno je da investitorima i ovlaštenim projektantima najveći problem predstavlja priprema i izrada projektne dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole, a ne sam postupak ishođenja dozvole. Zato organiziramo savjetovanja s ovlaštenim projektantima kako bi pomogli u što kvalitetnijoj pripremi dokumentacije te na taj način omogućili skraćenje ukupnog procesa realizacije određene investicije – rekao je pročelnik Upravnog odjela Ranko Radunović.

Trenutno u Osječko-baranjskoj županiji ima oko 7.000 „praznih“ zahtjeva za legalizaciju u kojima se podnositelji nisu odazvali višekratnim pozivima na dopunu dokumentacije. Kako je izmjenama Zakona od 15. srpnja omogućena predaja novih zahtjeva do 30. lipnja 2018. godine, Upravni odjel će pristupiti obustavi postupanja u tih 7.000 predmeta, čime podnositelji neće biti oštećeni jer imaju mogućnost podnošenja novog zahtjeva. Radunović apelira na građane koji prime rješenje da se nemaju potrebe izlagati troškovima i dolaziti u prostorije Upravnog odjela. Građani samo moraju procijeniti postoji li potreba za ozakonjenje njihovih zgrada, nakon toga kod ovlaštenih projektanata naručiti izradu dokumentacije i do 30. lipnja 2018. godine podnijeti novi zahtjev s priloženom dokumentacijom. Popis potrebne dokumentacije naveden je u obrascu zahtjeva za ozakonjenje koji je dostupan na web stranici Županije. Osnovna dokumentacija je geodetska snimka izvedenog stanja i snimka ili arhitektonska snimka izvedenog stanja, ovisno o vrsti i veličini zgrade koja se ozakonjuje. Na kraju, Radunović još jednom poziva građane da prije podnošenja zahtjeva za ozakonjenje provjere mogu li zakonitost njihove zgrade riješiti ishođenjem uporabne dozvole za određene građevine jer je taj postupak brži i financijski povoljniji od postupka ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. Obrasci zahtjeva su dostupni na web stranici Županije te su u njima navedeni prilozi koji se moraju priložiti uz zahtjev.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum