naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. lipnja 2018.

„B light“ – projekt bespovratne pomoći poduzetnicima

„Beneficiary Light“ Grant Sheme novi je projekt za dodjelu bespovratne pomoći za suradnju malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska-Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020. Projekt provodi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije - HAMAG-BICRO kao glavni korisnik te sedam regionalnih razvojnih agencija s programskog područja Mađarska-Hrvatska. U organizaciji Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje danas (27. srpnja 2017. godine) u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije održana je prezentacija projekta, a zainteresirane poduzetnike uvodno je pozdravio zamjenik župana Osječko-baranjske županije Petar Lagator.
- Osječko-baranjska županija kadrovski i financijski potiče i podržava pripremu i realizaciju poduzetničkih projekata, a osobito projekte u kojima se koriste sredstava europskih fondova. U ovom projektu riječ je o izuzetnom potencijalu i sredstvima koja su na raspolaganju tvrtkama iz pograničnog područja, pri čemu je važno naglasiti da je 75 posto sredstava bespovratno te da se na taj način omogućava tim tvrtkama da razvijaju svoj proizvod, tržište i konkurentnost – kazao je zamjenik župana.
Projekt „B Light“ Grant Sheme počeo je 1. veljače 2017. godine i traje do 30. lipnja 2021. godine. Njegova ukupna vrijednost iznosi 9.960.299,00 eura, a poduzetnicima će na raspolaganju biti 7.650.000,00 eura. Riječ je o programu čiji je cilj prepoznavanje i rješavanje zajedničkih problema uz stvaranje zajedničkog identiteta, integriranog fizičkog prostora, uravnoteženog razvoja i poboljšanja politika uz bolje funkcioniranje upravljačkih struktura. Kroz ovaj projekt i poslovnu suradnju želi se zapravo omogućiti razvoj zajedničke proizvodnje, transfer tehnologija, razvoj usluga, opskrbnih lanaca, zajedničkog tržišta, planiranja budućeg zajedničkog ulaganja, a sve radi poticanja internacionalizacije tih poduzeća i povećanja njihove konkurentnosti.

Glavni korisnik je HAMAG-BICRO, koji je odgovoran za ukupnu koordinaciju i implementaciju programa, a korisnici su Županijska razvoja agencija Baranja, Poduzetnički centar Županije Somogy i Zala županijska organizacija za promociju poduzetništva iz Mađarske te iz Hrvatske Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o., Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA), Razvojna agencija Podravine i Prigorja u Koprivničko-križevačkoj županiji (PORA) i Regionalna razvojna agencija Međimurje (REDEA), koji su ujedno prva adresa na koju se trebaju javiti zainteresirani poduzetnici.
Maksimalni udio ukupnog prihvatljivog troška koji se može koristiti iz B Light Grant Sheme je 75% (od ukupno prihvatljivog troškovnika u iznosu od 40.000 do 180.000 eura), a prilikom implementacije projekta svaki Light partner (suradničke tvrtke koje zajednički prijavljuju projekt za sufinanciranje) trebao bi doprinijeti minimalno s 25% od ukupno prihvatljivog troška. Na natječaj se mogu prijaviti mala i srednje velika poduzeća s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije te Zala, Somogy i Baranya županije iz Mađarske.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum