naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 22. travnja 2018.

Obilježavanje jubileja u ozračju novih projekata

Dan Općine Bilje i Dan povratka tradicionalno se obilježava 17. srpnja u znak sjećanja na dan kada je 1997. godine počeo povratak prognanih mještana u Bilje i okolna mjesta. U tom ozračju proteklo je i ovogodišnje 20. jubilarno obilježavanje. Na danas, 17. srpnja 2017. godine, održanoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća riječi zahvale svim mještanima, njihovim prijateljima i institucija koje su pomagale obnovu izrekli su predsjednik Općinskog vijeća Čaba Cickaj i općinski načelnik Željko Cickaj, a ujedno su zahvalili na nazočnosti županu Ivanu Anušiću, saborskom zastupniku Robertu Jankoviću, mađarskom generalnom konzulu Antoniju De Blasiju, nazočnim gradonačelnicima i načelnicima te mještanima.
- Povodom Dana Općine i Dana povratka možemo zahvaliti svima koji su dali dio sebe u obnovu, a zaključiti kako je lijepo vidjeti što je i kako izgrađeno. Naš prioritet su djeca i zato najviše i s posebnom pozornosti brinemo o mladima jer što nam vrijede nove ulice ako po njima nema tko hodati. Ponosimo se činjenicom da je u našoj općini natalitet pozitivan – rekao je načelnik Željko Cickaj.
Uz zahvalu Osječko-baranjskoj županiji, Hrvatskim vodama, resornim ministarstvima i drugim partnerima u projektima, Cickaj je u izvješću o radu nabrojao projekte poput uređenja centra i obnovu vrtića u Vardarcu, obnovu Livadske ulice i društvenog doma u Lugu, sustav kanalizacije Bilje - Kopačevo, sekundarnu mrežu odvodnje i pripremu dokumentacije za dječji vrtić u Kopačevu, projekt izgradnje kuće oproštaja u Bilju, obnovu doma kulture u Lugu, elektrifikaciju tri ulice u Bilju, projekte prekogranične suradnje, poučne staze, ulaganja u poljoprivredu (Općina Bilje je najrazvijenija u Osječko-baranjskoj županiji po ekološkoj proizvodnji), stipendije za 34 učenika i 58 studenata, izdvajanje 1,7 milijuna kuna za rad četiri vrtića, dodjelu 1.000 kuna za svako novorođeno dijete, skrb za socijalno ugrožene, angažiranje 40 nezaposlenih na javnim radovima…
- Na poziv načelnika došao sam u Bilje na svečanu sjednicu i nastavak dogovora o više konkretnih projekata u Općini koji su započeti ili se pripremaju, a u čijoj realizaciji mogu pomoći Županija i resorna ministarstva. Jedan od projekata koji želimo završiti je otkup i obnova dvorca Eugena Savojskog, koga bi uz financiranje njegove obnove sredstvima europskih fondova Općina Bilje i Osječko-baranjska županija stavili u funkciju turizma. Razgovarat ćemo i o sustavu odvodnje u Kopačevu i drugim projektima - rekao je župan Ivan Anušić te nastavio;
- Baranja je devastirana u ratnim i poratnim događanjima, a veliki broj ljudi je napustio ovo područje. Sada je situacija s Beljem pod kontrolom Hrvatske vlade, a Osječko-baranjska županija će savjetodavno, operativno i financijski pomoći Općini Bilje, baš kao i ostalim općinama i gradovima, bez obzira na političke razlike. Danas imamo veliku potporu predsjednika Andreja Plenkovića i Hrvatske vlade, Županija je svima na raspolaganju sa svojim resursima i znanjem, a inicijativa treba krenuti od općina i gradova – zaključio je župan i potom svim mještanima čestitao Dan Općine i Dan povratka.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum