naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 22. travnja 2018.

Hrvati u Srbiji moraju imati jednaka prava kao srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini osnovan je prije 27 godina, a danas je politička organizacija kroz koju djeluju vojvođanski Hrvati u Srbiji. DSHV oblikuje, izražava i zastupa kolektivne interese Bunjevaca, Šokaca i drugih Hrvata u Vojvodini kako bi što kvalitetnije ostvarili političke, kulturne, gospodarske i druge ciljeve.
U Franjevačkoj crkvi sv. Mihovila u Subotici 15. srpnja 2017. godine održana je sveta misa kojom je označen početak svečanosti obilježavanja 27. obljetnice od osnutka DSHV u Vojvodini. Svečanost je nastavljena u vrtu Doma Demokratskog saveza gdje su se domaćini i gosti prisjetili kalvarije koju su 90-tih godina prošli pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji. U strahu za vlastiti život i za život svojih obitelji, brojna su hrvatska sela u Vojvodini u to vrijeme ostala prazna. Masovno iseljavanje Hrvata uslijedilo je nakon višemjesečnog maltretiranja pod čijim su pritiskom ipak odlučili napustiti svoje domove.
U Hrvatskoj ih danas živi više od 25.000, a prema nekim procjenama u to je vrijeme iz svojih domova širom Srbije otišlo čak 40.000 Hrvata. Pripadnici hrvatskog naroda koji su ostali živjeti u Vojvodini osnovali su DSHV i do danas kroz Savez njeguju hrvatsku povijest, vjeru i tradiciju.
Njima su se u subotu, u vrtu Doma demokratskog saveza obratili brojni gosti iz Hrvatske među kojima i Jelena Dodig, predstavnica Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke, potom Gordan Markotić, veleposlanik RH u Srbiji, Ivan Šuker kao posebni izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.
- Prvi sam put prešao granicu sa Srbijom od osamostaljenja Hrvatske. Učinio sam to da bi vam pokazao svoje iskrene namjere i zahvalnost svih Hrvatima u Srbiji koji njeguju hrvatski identitet. Osječko-baranjska županija sa mnom na čelu će vam biti na raspolaganju za suradnju te kao poveznica prema središnjoj hrvatskoj vlasti kako bi vam pomogli u ostvarivanju vaših prava kao nacionalne manjine u Srbiji. Hrvati u Srbiji moraju imati jednaka prava kao i srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj - poručio je župan Anušić i još jednom zahvalio predsjedniku DSHV-a Tomislavu Žigmanovu na pozivu te uzvratio poziv kako bi idući radni sastanak predstavnici Hrvata u Vojvodini s županom održali u Osječko-baranjskoj županiji.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum