naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 21. lipnja 2018.

Ubrzava se gradnja Centra za autizam

Zgrada budućeg Centra za autizam, odnosno punim nazivom Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Osijek na Vinkovačkoj ulici trenutno je najveće gradilište u Osijeku. Izvođač radova završio je podzemne radove, podiže zidove prizemlja, a najavljuje kako će do kraja godine biti završeni svi grubi građevinski radovi. Sve to s velikim zanimanjem i još više očekivanja prate obitelji 241 osobe s poremećajem iz autističnog spektra, koliko ih je evidentirano na području pet slavonskih županija (stvarni broj je sigurno veći, no nije poznat jer nema sustavne dijagnostike), od čega je 103 s područja Osječko-baranjske županije.
- Početkom godine počeli su građevinski radovi, a ugovoreni rok za njihov završetak je lipanj 2019. godine. Projekt je očito dobar i prijeko potreban, a kao što je poznato financijski ga najviše pokriva Osječko-baranjska županija, i to sa 12 milijuna kuna, dok na Grad Osijek otpada dva milijuna kuna. Naš je stav, potvrđen i u razgovoru s roditeljima i svima ostalima koji su uključeni u projekt, da je dvije godine predug rok te trebamo pokušati što prije završiti radove. Već u županijskom proračunu 2018. godine nastojat ćemo osigurati financiranje brže izgradnje, na zadovoljstvo svih koji očekuju da koriste ovaj prostor i usluge Centra - rekao je župan Ivan Anušić koji se danas, 13. srpnja, došao osobno uvjeriti u stanje i dinamiku radova.
U obilasku gradilišta bilo je i nekoliko roditelja i djeca. Nisu skrivali zadovoljstvo što se napokon ozbiljno gradi, a podržavaju župana u odluci da se radovi završe prije planiranih rokova. Podsjećaju da nakon građevinskih radova slijedi i opremanje objekta, što je dodatni rok, a djeci s poremećajima iz autističnog spektra i njihovim roditeljima stručna pomoć kakvu će nuditi Centar potrebna im je sada i odmah.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum