naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 21. lipnja 2018.

Kopački rit bit će perjanica kontinentalnog turizma Hrvatske

Park prirode Kopački rit prošle je godine posjetilo 38.679 osoba što je rekordan broj i 30 % više u odnosu na 2015. godinu te je znatnim dijelom utjecalo da se vlastiti prihodi povećaju za 37 %. Korištenjem europskih, nacionalnih i vlastitih sredstava realizirani su mnogi projekti, a još više se priprema pa su na poziv ravnatelja Javne ustanove Park prirode Kopački rit Damira Opačića ovo svjetski jedinstveno područje Osječko-baranjske županije danas, 13. srpnja, posjetili župan Ivan Anušić i njegovi zamjenici Petar Lagator i Goran Ivanović.
U Prijemnom centru održana je kratka prezentacija vrijednosti ponude Parka prirode koji se proteže na 23.000 hektara između Drave i Dunava, odlikuje ga biološka raznolikost s više od 2.000 zabilježenih vrsta, više od 300 vrsta ptica, drugo je najveće prirodno mrjestilište riba na Dunavu…
- Izgradnjom nove infrastrukture proširena je turistička ponuda i povećan broj posjetitelja, a JUPP Kopački rit trenutno zapošljava 35 radnika. Novoizgrađeni servisni objekt, zatvoreni i otvoreni paviljoni, dio šetnice financirani su sredstvima Svjetske banke, putem NIP projekta u vrijednosti od 3.503.491,00 kn (bez PDV-a), a njihovo projektiranje i opremanje unutrašnjosti u vrijednost 2.438.454,00 kuna (bez PDV-a) financirano je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Izgradnja sanitarne jedinice, zgrade uprave, šetnice i njihovo opremanje iznosilo je više od 8.000.000,00 kuna što je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvo turizma u iznosu od 700.000,00 kuna. Nabavljena su dva vozila na hibridni pogon i jedno na električni pogon, postavljena punionica za hibridna i električno vozilo na Prijemnom centru Mali Sakadaš, nabavljen je turistički brod na električni pogona ukupne vrijednosti 3.602.869,60 kuna. Ukupno smo realizirali projekte u vrijednosti više od 23 milijuna kuna - rekao je Damir Opačić.
- Razvoj kontinentalnog turizma je u središtu pozornosti Osječko-baranjske županije, a Kopački rit zbog svojih vrijednosti i specifičnosti koristit će se kao primarni sadržaj turističke ponude. Zato je nužna maksimalna suradnja i koordinacija aktivnosti Županije i Javne ustanove, kao i suradnja s resornim ministarstvima i fondovima – kazao je župan Ivan Anušić te najavio da će se na trasi od ZOO vrta u Osijeku do Zelenog otoka u Batinu uskoro urediti (asfaltirati) kruna nasipa. Potom je u planu uvođenje mreža biciklističkih staza i turističkog vlaka, a svi objekti stavit će se u turističku funkciju te dograditi novi.
- Kopački rit može biti perjanica kontinentalnog turizma Hrvatske, a ne samo Osječko-baranjske županije. I to ćemo učiniti - zaključio je župan.
Nakon sastanka u prijemnom centru, župan je sa suradnicima posjetio i u čamcu prešao kanalima na području Posebnog zoološkog rezervata, a obilazak je završio u Tikvešu. Naime, dvorac Tikveš je nekada bio okupljalište političke i lovačke elite, a danas je teško devastiran. Javna ustanova je osigurala sredstva za sanaciju krova kako bi spriječila daljnje propadanje te uz pomoć Fonda izradila projektnu dokumentaciju za njegovu obnovu. Projekt Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš prijavili na strukturne fondove, odnosno poziv na Prirodnu baštinu 6C2. Prošlog tjedna projekt je odobren, i to u vrijednosti gotovo 52 milijuna kuna.
Odobren je i projekt izgradnje pristaništa Veliki Sakadaš, čija je vrijednost 11 milijuna kuna, a u realizaciji je i projekt Dunavski parkovi vrijedan dva milijuna kuna. S velikom pozornosti očekuje se početak projekta Naturavita, projekt koji će rezultirati deminiranjem PP Kopački rit i pošumljavanjem ukupne vrijednosti oko 48 milijuna eura.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum