naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 21. travnja 2018.

3. međunarodna znanstvena konferencija „Izazovi održivog gospodarenja agroekosustavima“

Hrvatsko društvo za proučavanje obrade tala od 2008. godine aktivno sudjeluje u promociji znanosti i edukaciji poljoprivrednih proizvođača kao i svih ostalih zainteresiranih skupina i to organizacijom konferencija, okruglih stolova, radionica, publikacija knjiga i priručnika.
Tako su ove godine organizirali 3. međunarodnu znanstvenu konferenciju „Izazovi održivog gospodarenja agroekosustavima“. Konferencija traje od 19. do 21. lipnja na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku na kojoj pored hrvatskih znanstvenika sudjeluje i 25 eminentnih inozemnih stručnjaka.
Za gospodarstvo Hrvatske od iznimne je važnosti razvoj poljoprivredne proizvodnje koja ima veliki potencijal s obzirom na bogatstvo prirodnim resursima. U tome dijelu je od posebne važnosti razvijanje politike odgovornog gospodarenja zemljom kao i način određivanja njezinog korištenja. Ciljevi takve politike moraju biti proizvodnja zdrave hrane, očuvanje okoliša i poboljšanje standarda i životnih uvjeta za sve nas, rekao je prilikom uvodnog obraćanja zamjenik župana Petar Lagator.
Tlo se smatra neobnovljivim ili u najboljem slučaju uvjetno obnovljivim prirodnim resursom, jer je proces njegovog nastanka izrazito spor. Kao izrazito kompleksan medij, tlo je podložno procesima degradacije, koje u kratkom vremenskom razdoblju mogu ozbiljno ugroziti i onesposobiti njegove funkcije. Stoga donosioci odluka na državnim razinama, znanstvenici i proizvođači moraju poduzimati zajednički korake u zaštiti tla i očuvanju njegovih prirodnih funkcija te sprječavanju degradacijskih procesa, čulo se tijekom izlaganja.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum