naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. lipnja 2018.

Grahijada – prvenstvo svijeta i okolnih sela

Prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju graha, odnosno popularna grahijada, po 16. puta održana je 17. lipnja 2017. godine u Belom Manastiru, ovoga puta na SRC-u Bazeni, a opet u organizaciji Udruge PSIOS. Natjecalo se 40 ekipa, zapravo ljubitelja gastronomije i druženja koji su za brojne posjetitelje manifestacije pripremali tradicionalna i autohtona jela iz Baranje, Međimurja, Hercegovine i Vojvodine. Tako su članovi udruga iz Goričana odnosno Kotoribe kuhali pretepeni grah, grah sa zeljem i kalampajsani kalamper, a posjetitelje su ponudi i domaćim međimurskim kolačima, kukuruznim kruhom i drugim specijalitetima. Gosti iz Gruda kuhali su raštiku s krumpirom i govedinom, pekli hercegovačke uštipke i nudili ovčji sir iz mješine. “Riblju rapsodiju” pripremio je Ivan Kovač - Kice iz vojvođanske Ekološke učionice Baračka, nedaleko od bačkog Bezdana, a članovi belomanastirske Demokratske zajednice Mađara Hrvatske oduševili su paprikašem od pijetla s čipetkama (trgancima). Bilo je i kulina s nedavnih Dana kulina iz Jagodnjaka, kao i cigany pečenja, a domaćini iz PSIOS-a pripremili su grah u glinenim loncima.
Simboličnim paljenjem vatre početak kuhanja označili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i nezaposleni dimnjačar Mirko Đurin. Tom prigodom župan je istaknuo kako Baranja uz poljoprivredu njeguje tradiciju turizma koja iz godine u godinu postaje sve prepoznatljivija.
Na nama je sada podići turističku ponudu na jednu višu razinu jer Beli Manastir i čitava Baranja mogu tijekom cijele godine živjeti od turizma, rekao je župan Anušić.
Na kraju je posebna komisija, koju su činili predstavnici gostiju iz Međimurja i Hercegovine, najviše bodova dodijelila Zvonku Pergeru, ekipi Prijatelji svetog Martina i Zmaj - de. Pobjednici su nagrađeni bačvom piva i glinenim loncem.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum