naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. lipnja 2018.

Borba za istinom nikada ne prestaje

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i svetom misom na Spomen-području Crni potok, danas, 17. lipnja 2017. godine, odana je počast žrtvama najvećeg partizanskog zločina nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i civilima na našičkom području. Naime, tijekom lipnja 1945. godine na tom mjestu, šumovitom području uz Crni potok nedaleko od Našica, između sela Zoljan i Gradac Našički, ubijeno je najmanje 1.500 osoba, a sve do 90-ih godina stratište je bilo skrivano od očiju javnosti. Tada se progovorilo o tom zločinu, a 1994. godine podignuto je spomen obilježje uz koje se svake godine održava komemorativna svečanost i sveta misa u počast svim žrtvama komunističkog režima u Našicama i okolici.
Na komemoraciji je nazočilo nekoliko stotina hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske, čak i iz Dubrovnika, predstavnici braniteljskih udruga, planinari, a uz Grad Našice na čelu s gradonačelnikom Josipom Miletićem, organizaciju komemorativnog skupa su vodili našički ogranak udruge Hrvatski domobran na čelu s Željkom Tomićem, predstavnici Matice hrvatske, Udruge za povjesnicu, Hrvatskog sokola i Franjevačkog samostana.
U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i u osobno ime počast žrtvama iskazao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Podsjetio je kako u Hrvatskoj postoji oko 600 stratišta na kojima su pogubljeni hrvatski vojnici i civili koji su samo željeli stvaranje slobodne hrvatske države, odnosno na žrtve zločina od Bleiburga, Crnog potoka do masovnih grobnica iz vremena 1991.-1995. godine.
Prije 26 godina naš narod je ustao i izborio hrvatsku državu. Izborili smo je ratom i uz velike žrtve, a treba još vremena da je napravimo onakvom kakvom želimo. Znamo da se ne mogu naći svi egzekutori i nalogodavci zločina nad našim narodom, no ne budimo zbog toga tužni ni beznadni. Istina će se doznati, sve ćemo učiniti da se ona utvrdi. Uostalom, želja za istinom nas je nosila i 1991. godine, a znam da ni osobno ni mnogi iz generacije današnjih političara nikada nećemo prestati boriti za istinu, za žrtve od Bleiburga, Crnog potoka do masovnih grobnica koje je srpska vojska počinila 1991.-1995. godine. Ta tragedija hrvatskog naroda nikada se ne smije ponoviti, a nećemo dozvoliti ni da se zaboravi. Uz izraze dubokog poštovanja i naklona svima koji su dali živote za hrvatsku domovinu, poručujem da trebamo vjerovati u sebe, a radi istine i pravde biti ustrajni u onomu što radimo i nikada ne posustajati – poručio je župan Anušić.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum